divendres, 22 de gener del 2021

JORDI NOPCA: LA TEVA OMBRA

La darrera reunió del club de lectura de nit va estar centrada en el comentari del llibre del mes, una narració del Jordi Nopca que porta el títol de La teva ombra.

El llibre va agradar de forma desigual, però en el que tots els assistents vam estar d'acord va ser en el fet que és un llibre sorprenent. 
Per molts motius, per la història en si, pels girs argumentals inesperats, pels recursos que fa servir l'autor, per les digressions i també pel final.
Una altra cosa en la qual va haver unanimitat és en el fet que estem davant d'una història "generacional", la qual podria representar valors i formes de relació dels nascuts caps als 80 del segle passat (els "millennials")  i, per tant, allunyada de les nostres vicissituds de persones d'una certa edat.

El que hem trobat ha estat la història de dos germans que comencen a viure la seva pròpia vida i que estan immersos en històries amoroses vàries.
En la primera part hem conegut al més petit dels dos, un noi què ha abandonat la seva idea de fer cinema i comença estudiar antropologia –una carrera sense gaires expectatives, segons el pare, representant dels "baby boomers"- que acaba de ser abandonat per la seva xicota i que se'n va a Anglaterra seguint a una violinista d'aquell país que va conèixer al Sonar i amb la qual ha tingut una relació no gaire important, en aparença.

En la segona part canviem de narrador, i ens endinsem en el món al germà gran –del qual només sabíem que treballava com a mestre de primària i que s'havia independitzat dels pares- qui en primera persona ens explica les seves dos principals històries d'amor, que estan molt relacionades amb les del germà.
En realitat, són les dues perspectives de la història a la qual, tal com ha dit algun lector, li faltaven les veus femenines.
La tercera part és el desenllaç que és bastant accidentat i ple de sorpreses.

És un llibre molt dens, ple de referències culturals -música i cinema i frases en anglès, que de vegades  es fa àgil i de vegades feixuc.
Hi ha moltes digressions estranyes, potser surrealistes o només estrambòtiques –com ara la història del paleta o la dels cucs-, salts en el temps o les dues veus narratives en primera persona. Hi ha sexe fàcil i drogues, hi ha festes, hi ha l'amor i hi ha la mort.
Pensem que tot això és la causa de què sigui una novel·la molt interessant , que presagia un autor amb una carrera literària de fons, encara per polir.

En canvi, trobem que als personatges els falta consistència, que són persones immadures i gens naturals. No acabem de veure perquè actuen com actuen. Se'ls retrata molts moderns, intel·lectuals, atractius a les noies, amb vocacions professionals interessants  prou ben encaminades, tenen una família convencional i no els coneixem cap trauma, però en canvi se'ls veu emocionalment perduts, potser a la recerca d'una perfecció que la vida poques vegades dóna. Tenen tota la vida al davant i la tenen ben encaminada, però no acaben de trobar-se a gust.

Un lector ha assenyalat que el millor personatge de la història és la Kate, immersa en diverses històries d'amor complicades i prou valenta per a fugir i començar una nova vida.

Quant al final, molt forçat en opinió d'alguns, intriga i hi ha qui s'ha queda pensant en com podria continuar la història dels dos germans en un futur.

En general, tot i que està bé, ens ha semblat massa rocambolesca i potser no gaire versemblant, de vegades repetitiva i amb retòrica innecessària.
En tot cas, comentar ens ha servit per aclarir coses i donar una nova dimensió als fets que ja havíem llegit.

dimecres, 20 de gener del 2021

ELS MÉS PRESTATS 2020


Quan acaba un any és temps de valoracions.

En el cas de les biblioteques hem d'esperar les estadístiques de desembre per a poder fer una valoració de tot el que ha donat de si la biblioteca, visites, activitats, préstecs i -per descomptat- no podia faltar la llista dels llibres ( i DVD i revistes més prestats a la biblioteca).
Avui els coneixerem.

Les novel·les són les petites joies de la biblioteca pública.
Nosaltres som una biblioteca de proximitat i la novel·la és la primera oferta que fem a tot el públic adult. Donem per fet que tothom ha de tenir una novel·la a mig llegir -el ritme de lectura que el marqui cadascú- i aquí està la biblioteca per a proporcionar novetats, variades, per a tots els gustos i lectors.

I les novel·les més prestades a la biblioteca de Martorell han estat:

Gómez-Jurado,  Juan   Loba negra
Pradas, Núria,  L'Aroma del temps
Redondo, Dolores La Cara norte del corazón
Dueñas, María Las Hijas del Capitán
Aramburu, Fernando Patria

Entre els llibres de coneixements triomfen els temaris d'oposicions. També els cursos d'idiomes diversos. A part d'això, els més prestats han estat:

Ríos, Carlos (Nutricionista) Come comida real : una guía para transformar tu alimentación y tu salud
Sánchez García, Aitor Mi dieta ya no cojea : la guía práctica para comer sano sin complicaciones
Aulí i Mellado, Enric Carta a un joven ecologista : una reflexión sobre tu vida y el medio ambiente

I què triomfa entre la canalla? Aquí teniu els més prestats entre el públic infantil.

Kinney, Jeff La Crua realitat
Walliams, David L'Àvia gàngster
Llenas, Anna El Monstre de colors
Antiochia, Martina D' Un Desastre de cumpleaños
Kinney, Jeff Un Noi superguai

I què miren els nostres usuaris en àudiovisuals?  Doncs, a part del Harry Potter, sèries de la televisió, però no precisament les més actuals.

Harry Potter : la colección completa, 8 películas
Historias para no dormir : serie completa TVE
Perdidos. Segunda temporada completa,
Perdidos. Primera temporada
The Equalizer 2

dilluns, 18 de gener del 2021

DAN BUETTNER: EL SECRETO DE LAS ZONAS AZULES

Avui ens ha cridat l'atenció el llibre anomenat El secreto de las zonas azules. Comer y vivir como la gente mas sana del mundo, signat per Dan Buettner i editat per Grijalbo.

El podeu trobar a la biblioteca, com tots els que us recomanem en aquesta secció setmanal de cuina.
Aquest també té la seva gràcia, però tampoc és exactament un receptari. Ens agrada trobar llibres que ens aportin temes d'interès.

El llibre té quatre parts. 

En la primera es descobreix les zones blaves (no d'aparcaments!!!)
En realitat, el nom és casual: és el color que l'algú va ressaltar aquestes zones en el mapa.

Després d'un periple de mesos viatjant pel món, el periodista Dan Buettner va assenyalar cinc zones de la terra on es trobaven moltes persones amb edats insòlitament altes.
Aquestes zones -les zones blaves- es corresponien amb les illes d'Okinawa (Japó), Sardenya (Itàlia), Icària (Grècia), la localitat de Nicoya (Costa Rica) i finalment en Loma Linda, un monestir situat a Califòrnia.
Buettner va establir comportaments saludables i socials en aquestes zones del planeta, que augmentaven tant la qualitat de vida com ara la longevitat de les persones:

Trobar un propòsit a la vida
Menjar més vegetals
Meditar
Beure vi (moderadament)
Reforçar vincles familiars
Menjar sense atipar-se (la regla del 80% )
Caminar
Socialitzar

La segona part està dedicada a la zona blava americana.
Fa uns anys, algú va portar el projecte de Buettner a una ciutat de Florida,amb una alta renda per càpita, en la que s'ha implantat el model saludable des de les mateixes escoles.

La tercera part es concentra en ajudar-nos a crear la nostra pròpia zona blava, amb l'objectiu que arribem als cent anys, gràcies a l'alimentació (nosaltres ens conformem en quedar-nos abans, però amb la millor qualitat de vida).

I és a la quarta part on trobem 77 receptes delicioses.

Som conscients que a les persones que seguim la dieta mediterrània, als vegetarians i als vegans, és ben fàcil convèncer'ns de com són de bones les verdures, però en el món anglosaxó, cal molta feina en aquest sentit. D'aquí que triomfin aquest tipus de llibres.
De tota manera, no es tracta només de menjar, sinó que hi ha tota una filosofia endarrere, i per això que us animem al fet que agafeu aquest llibre a la biblioteca. No us costarà res i sempre podeu treure algun profit. Com a mínim una nova manera de fer la vostra verdura favorita.