divendres, 8 de maig del 2020

JULIAN BARNES: Nivells de vida

Recuperem el bloc, durant el confinament, per tal d'anar repassant les lectures dels diferents clubs.
En el de nit vam llegir un llibre de Julian Barnes, Nivells de vida.
El llibre ens va agradar molt a tots els lectors i lectores.
Vam estar d'acord que el tercer dels relats, escrit en primera persona, a diferència dels altres, és una autèntica troballa.
Els dos primers són un preàmbul: la vida pels aires -l'ésser humà que tendeix cap a elevar-se, físicament i espiritualment , en el primer.
L'amor més físic, en el segon.
El tercer és el relat fet per l'autor del procés de dol, quan va morir la que havia estat la seva esposa durant anys.

D'una manera sistemàtica, l'autor va fent un repàs pels diferents aspectes del que significa quedar-se vidu i per les diferents reaccions dels altres i de si mateix.
El relat no ha deixat indiferent a ningú.
És una història íntima, en la que l'autor ens explica els seus sentiments molt detalladament. Impacta per la sinceritat, perquè deixa la seva ànima al descobert.
Per a una lectora ha estat especialment angoixant, però tots hem vist com és de versemblant i lúcid el relat construït per l'autor. Ens hem espantat pensant que en un moment de la nostra vida, arribarem a perdre (o ens arribaran a perdre) i que els nostres sentiments no seran tan diferents. Al cap i a la fi, els humans ens assemblem.
Tot el llibre, a més és un cant a la casualitat, l'atzar que governa la nostra vida i que ens pot fer tan feliços o tan desgraciats.
Un molt bon llibre que podem recomanar a tots els lectors i lectores sense cap dubte per aquests dies de confinament. Podeu tobar-lo a l'espai ebiblio Catalunya.