dimecres, 31 d’octubre del 2018

SANTIAGO RUSIÑOL: ELS JOCS FLORALS DE CANPROSA

La Biblioteca de Martorell participa en l'activitat Llegir el Teatre, promoguda pel Teatre Nacional de Catalunya. És per això que el club de lectura de tarda ha llegit aquesta divertida paròdia de l'autor Santiago Rusiñol, Els jocs Florals de Canprosa.
Tothom va coincidir que llegir teatre és complicat, tot i que és una obra divertida ja que es tracta d'una paròdia dels Jocs Florals que a principis del s. XX es celebraven en diverses localitats de Catalunya. 
Amb aquesta obra, Santiago Rusiñol va intentar fer una crítica del funcionament d'aquests certamens literaris que moltes vegades no prioritzaven la qualitat literària dels poemes presentats sinó altres coses com ara la popularitat o la posició social de l'autor. Rusiñol era un gran observador de la societat del seu temps i això queda clarament reflectit en aquesta petita obra que actualment s'està representant en el TNC.
S'ha de dir que un grup de lectors de la biblioteca va assistir prèviament al Teatre Nacional de Catalunya a veure aquesta obra, la qual els va fer passar una estona molt agradable. La seva posada en escena àgil i divertida, amb números musicals, va fer que els 130 minuts de l'espectacle passessin molt ràpidament.

La lectura d'aquesta obra forma part del projecte Llegir el teatre, organitzat conjuntament amb el TNC.



dilluns, 29 d’octubre del 2018

DAVID FOENKINOS: LA BIBLIOTECA DELS LLIBRES REBUTJATS

El passat dijous ens vam reunir els lectors de la nit, per tal de comentar el llibre La biblioteca dels llibres rebutjats, lectura del mes.

Tothom està d'acord en què es tracta d'una lectura amable, fàcil de passar. Encara que no agrada del tot, si que hi ha lectors que li treuen molta punta a la història.
En primer lloc, es parla del tema principal, la gran manipulació de la industria editorial (i per extensió, la manipulació en general a la qual estem sotmesos en la nostra societat)
Però a partir d'aquí el lector i les lectores troben una gran quantitat de detalls, normalment divertits o curiosos, que han contribuït a amenitzar la lectura. Molts personatges secundaris que queden només esbossats, el tractament de la zona geogràfica en la qual està situada el llibre (la Bretanya francesa) que és una protagonista més de la història, alguns personatges, algunes situacions, etc. La manera en la que es resol la història resulta una sorpresa. 
 Coincidim es que és del tot inversemblant, no és més que una petita faula que paròdia com ens venen els productes. 
Tothom està d'acord en què no és la millor novel·la del seu autor, però tot i així agrada la manera en que està narrada, la infinitat d'idees que l'autor ens va transmetent al fil dels esdeveniments. 

Li posem com a nota mitjana 6.33