dissabte, 31 de gener del 2015

JAVIER CERCAS: LES LLEIS DE LA FRONTERA

Dilluns passat vam tenir la primera reunió de l'any del Club de lectura en horari de tarda. Tocava comentar Les lleis de la frontera de l’autor Javier Cercas.

La majoria de participants van opinar que és un llibre fàcil de llegir però una mica pesat i repetitiu. 
Es una crònica de les vivències d’un personatge anomenat Zarco i clarament inspirat en el “Vaquilla”. La novel.la està ambientada en l’Espanya de la transició, concretament a l’estiu del 1978. Narra les peripècies de tres delinqüents que es dediquen a traspassar les fronteres socials i morals d’aquella època perquè  no saben viure d’una altra manera. El llibre està ben escrit però tothom va coincidir en que era massa llarg ja que la història està basada en la vida del “Vaquilla” i no té més interés perquè ja és molt coneguda.

Més que parlar del llibre, durant la reunió es va parlar molt del seu autor. Javier Cercas està considerat una de les figures indispensables de la narrativa europea contemporània i és un escriptor molt valorat. Tota la literatura que escriu està basada en fets reals. “Soldats de Salamina” relata uns fets històrics que van tenir lloc durant la Guerra Civil espanyola; “Anatomia de un instante” és la disecció de l’instant en que es va portar a terme el cop d’estat del 23F; el seu darrer llibre “El impostor” és la biografia i prodigiosa història d’Enric Marco. El que està clar és que aquest autor, afincat a Girona i professor d’Universitat, té el poder de tractar en les seves novel.les debats íntims i sensibles de la nostra societat democràtica, molts dels quals estan amagats a l’espera de que algú com Cercas els descobreixi i els doni a conèixer a través dels seus llibres.


La propera reunió serà el dilluns dia 23 de Febrer