dimecres, 18 de juny del 2014

PHILIPPE CLAUDEL: LA NÉTA DEL SENYOR LINh

El dilluns per la nit ens vam reunir unes quantes lectores per tal de comentar el llibre del mes, La néta del senyor Linh, de  l'autor francès Philippe Claudel. 
S'ha de dir que el llibre agrada a tothom. Totes les lectores presents coincideixen  en afalagar el gran estil amb el qual l'autor ens va tenir enganyades fins el desenllaç final, el qual va ser totalment inesperat per a tothom.  Tothom va haver de tornar enrera per acabar de lligar les coses  i cap de nosaltres va  descobrir l'autèntica veritat del que passava fins la darrera pàgina. 
Es comenta que es un llibre d'aquells que no s'obliden mai, ideal per regalar a algún sense por a equivocar-se.

Per sobre de tot això, tenim els temes que es tracten,  que serien la guerra, la mort i l'exili,  per una part, crua realitat dífícil d'acceptar, i per una altra, el valor de l'amistat d'un igual comprensiu gràcies a la similitud de la seva tragèdia personal.
Un lectora senyala que és un llibre que l'ha fet patir molt, sempre esperant que passés alguna cosa dolenta, i tothom està d'acord que és un llibre necessàriament breu, que té la llargària precisa.  És una història molt trist, de tan real com és.
També es valora la seva universalitat. És una història que no està situada en un lloc concret precisament perquè  es pot donar en qualsevol lloc del món. Pensem que és un recurs literari premeditat aquesta indeterminació, la qual fa que aquesta història pugui ser aplicada a qualsevol temps i cultura.

Tothom agraeix aquest proposta literària,  i se li dóna una de les notes més altes
9+8+8+8+8+9.5+9+9+9+9+9+8+6=  8.42


La propera lectura triada per una de les lectores ha estat la novel·la  Res no s'oposa a la nit, en castellà Nada se opone a la noche, de l'autora francesa Delphine de Vigan.

El comentari el farem el dijous 17 de juliol.