divendres, 5 de març del 2021

NURIA VARELA MENÉNDEZ: FEMINISMO 4.0 LA CUARTA OLA

Amb la pandèmia com a teló de fons, hem arribat al mes de març, el mes que comença la primavera, el mes en què es commemora el Dia Internacional de la Dona, reconegut per l'ONU, i aprofitat pels diferents col·lectius feministes per a la reivindicació de moltes coses que encara queden per aconseguir en matèria d'igualtat.

Volem iniciar la commemoració del Dia de la Dona, aquest any en el qual no podrem sortir al carrer, parlant una mica d'història del feminisme.
Durant tot el mes, a més, dedicarem la nostra tasca a les xarxes socials a donar entrada a veus femenines, a autores que conreen les diferents disciplines científiques o artístiques.

Avui volem fer-nos ressò de l'obra de la Núria Varela, periodista i escriptora, Directora General d'Igualtat del Govern d'Astúries.

Si en el 2013 va publicar el llibre Feminismo para principiantes , imprescindible en un moment en què encara escassejaven els llibres de divulgació feminista, quinze anys més tard repeteix amb Feminismo 4.0 : La cuarta ola, del qual avui us volem parlar.

Aquest darrer llibre ens explica el que representa la veu de les dones avui dia, explora en quines són les raons per les quals el feminisme ha crescut i que és exactament allò que es reivindica de diverses maneres cada 8 de març.

En una primera part es contextualitza el tema parlant dels inicis de feminisme, paraula que apareix per primer cop a França l'any 1871. Abans, però, amb la Revolució Francesa ja havia nascut un moviment que va donar lloc a la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana, a càrrec d'Olympe de Gougues, l'any 1791, la publicació del qual va ser fatal per l'autora, que va acabar a la guillotina, per tan excèntriques idees.


Des de la Declaració de Seneca Falls, text fundacional del feminisme nordamericà de l'any 1848 fins a la publicació per part de Simone de Beauvoir de llibre El segon sexe, es va viure una segona onada de feminisme, la qual sortosament va aconseguir el sufragi universal femení als països més avançats.

La tercera onada naixerà amb el llibre Mística de la feminidad de Betty Friedan (1963).

A partir dels anys vuitanta el feminisme va canviar radicalment. Es van donar la volta a molts conceptes i es va arribar a la conclusió de què el gènere és una mera construcció social i que a la nostra societat es considera que la relació normal és l'heterosexual (heteronormativitat).
També es van donar les bases per la interseccionalitat, ja que van aparèixer altres tipus de feminisme com ara el Chicano, el de la ïndia o el feminisme negre.
Paral·lelament comencen a desenvolupar-se les teories avui anomenades Queer, paraula que inclou a grups marginals exclosos del terme gay, que -segons deien- només definia a l'homosexual masculí i burgès.

I així arribem a la quarta onada. La Núria Varela l'analitza a fons i ens explica com a partir del 2010 les places s'omplen per diverses raons -la Primavera àrab, manifestacions estudiantils a Xile, 15M en Espanya, Occupy Wall Street, als Estats Units, Se non ora quando?, en Itàlia, etc.-- i allà està el feminisme. Fins a arribar al 8 de març de 2018, dia en el qual les dones aturen el món.

Aquesta onada arriba perquè el feminisme ha fet una revisió interior i ha assumit la diversitat de les dones.
Perquè les dones del món estan cansades i fartes, i s'aixequen contra moviments involucionistes que coarten els seus drets. També estan tipes de les polítiques neoliberals que han convertit la sexualitat femenina i la capacitat de procreació de la dona en un gran negoci.
El neoliberalisme és misogin i és causa de la feminització de la pobresa, de la bretxa salarial, dels treballs precaris, de l'economia submergida, del creixement exponencial de la tracta i la prostitució, de la compra o lloguer de ventres i de nens i nenes.

La quarta onada coincideix, a més, amb una revolució tecnològica que està transformant l'ordre mundial, la de la societat de la informació, de la mateixa manera que les altres onades van coincidir amb altres períodes de transformació.

El feminisme ha arribat a convertir-se en un fenomen de masses, en un moviment interseccional, que està definit per la tecnologia, que és intergeneracional i que és capaç d'impugnar els models polítics actuals pel seu dèficit de legitimitat.

Si voleu saber molt més de tot això que us hem dit en aquest resum, heu de passar per la biblioteca i recollir el llibre de Núria Varela, Feminismo 4.0 : La cuarta ola.

dimecres, 3 de març del 2021

MARIA BARBAL: TÀNDEM

El passat dijous la Biblioteca va comptar amb la presència de la Maria Barbal, qui a través del canal martorelldigital.cat va fer la presentació de la seva darrera novel·la Tàndem. Podeu trobar l'acte virtual en aquest enllaç.

L'acte va ser conduït per la Rosa Grau qui va presentar l'autora  i va fer una interessant entrevista al voltant dels diferents temes presents en el llibre.
Va ser un plaer escoltar les respostes de la Maria Barbal i li donem les gràcies per haver estat amb nosaltres a l'espai virtual de les nostres activitats.

Maria Barbal és una autora sobradament coneguda, ja que és un dels noms més emblemàtics de l'actual literatura catalana. Nascuda a Tremp va estudiar a Barcelona, va treballar com a professora de secundària.
Les seves primeres obres es van centrar en el món rural, des d'una perspectiva crítica i amb la dona com a protagonista. D'ençà que va començar la seva carrera literària l'any 1984, ha guanyat diversos premis entre els quals destaca la Creu de Sant Jordi de l'any 2001.

Amb la novel·la Tàndem ha estat guanyadora del premi Josep Pla de prosa en l'edició d'aquest 2021.

En paraules de l'autora aquest llibre parla de l'amor i de la necessitat de companyia. Els protagonistes són l'Armand i l'Elena, una parella de persones gran ja jubilades que es coneixen en una classe de ioga i estableixen una relació d'amistat.
El fet de la jubilació marca un moment en la vida en el qual es pot tenir la sensació d'estancament pel fet de no tenir una feina remunerada i perquè sembla que ja o hi ha grans reptes a la vida.
Però Maia Barbal reivindica el dret de totes les persones a tenir una vida plena i satisfactòria i per això parteix d'aquest punt per a construir una història de superació, en la que hi ha múltiples reflexions entorn dels sentiments, a la felicitat o a la llibertat.

La novel·la es titula Tàndem, perquè en un moment determinat es parla de fer un tàndem per tal de tenir una vida més feliç.

Podeu trobar aquesta novel·la de la Maria Barbal tant a la biblioteca de Martorell com a l'espai ebiblio de llibres digitals.
De la Maria Barbal també en tenim les seves principals obres a la biblioteca  i us animem a visitar-nos i a conèixer aquesta autora tan emblemàtica, dins del panorama de l'actual literatura catalana.

Gràcies a l'autora, a la Rosa Grau, al regidor Andreu González de l'Ajuntament de Martorell i a la Josefina Canals, tècnica de cultura. I gràcies a les persones que vau seguir l'acte pel canal martorelldigital.cat.

dilluns, 1 de març del 2021

CARLA ZAPLANA: MENJA NET

Avui és dilluns i toca recomanació gastronòmica o fins i tot nutricional.
En aquests moments que estem vivint creiem que ens convé un canvi en la nostra alimentació, indicat a qualsevol edat.
És per això que avui també volem donar veu a un llibre que relaciona alimentació i salut. Es tracta de Menja net, alimentació per al cos, la ment i les emocions, de Carla Zaplana, editat per Cossetània edicions. És el quart llibre de la dietista i un compendi d'una filosofia de vida que busca una alimentació que ens faci sentir bé i plens d'energia.

Aquest llibre comença per la història de la Carla i així es pot avançar en què representa un canvi d'actitud amb el menjar.
La filosofia d'aquest llibre s'assenta en alguns pilars com ara la combinació d'aliments, donar prioritat a certs tipus d'aliments i també fugir dels aliments processats. Però és evident que cada persona necessita un tipus d'aliments més que d'altres en funció de les seves condicions particulars.
En la base de la piràmide alimentària d'aquest menjar sa, estan les verdures i fulles verdes, així com els sucs verds i també els anomenats superaliments.
Per a Carla Zaplana també són importants els pensaments i emocions i també la respiració.

En el llibre trobem unes boniques receptes amb les fotografies de Maria Àngels Torres Alberto Polo.
Alguns exemples de les receptes de la dietista Carla Zaplana serien broquetes de calamar i salsa d'all i julivert, consomé de verdures i bolets, crema de pèsols amb comí, medalló de tonyina segellat amb espècies o pastís de pastanaga i nous pecanes.
Us convidem a venir a la Biblioteca de Martorell i descobrir aquest llibre i molts més de l'estil.