divendres, 7 de maig del 2021

JOSEPH JOFFO: UNA BOSSA DE BALES


Avui us volem recomanar un llibre per a tots els públics. Es diu
Una bossa de balesUn saco de canicas en la versió castellana.
Joseph Joffo, l'autor,  només tenia deu anys quan l'exèrcit alemany va arribar a París.
El seu pare era un barber jueu i va veure clar que les coses no pintaven bé.
És per això que va decidir enviar al petit Joffo i al seu germà Maurice de només dotze a refugiar-se amb els germans grans residents a Niça. La qüestió era que havien de marxar l'un amb l'altre, sense cap adult que els acompanyés.
Però cap problema, el pare ja sabia el que era fugir i travessar Europa des de la llunyana Rússia amb només set anys. A més, sabia com eren el seus fills d'espavilats.
I sí, els nens van saber aprofitar els deu mil francs que els va donar el pare per a emprendre el viatge i van començar una sèrie d'aventures que canviarien la seva vida per a sempre.
El lector segueix les peripècies dels nens amb una mica d'angoixa fins que s'adona que ser nen durant la Segona Guerra Mundial no era exactament el mateix que ara i els dos germans estaven perfectament capacitats per viure aquest viatge.
El problema és que hi ha coses que no depenen només d'un mateix, sinó que els esdeveniments històrics influeixen.
Així el que podia haver estaat plàcida estança en la Niça vigilada per les tropes de Mussolini es converteix en un malson amb l'arribada de les tropes alemanyes.


No està bé desvetllar els finals i no ho farem, però heu de saber que és una història tendra i a estones divertida, d'aquelles en què es pateix una mica en els moments de més tensió, però que deixa un bon sabor quan s'acaba.
És una lectura curta i optimista que des de la biblioteca us recomanem a persones de totes les edats.

Joseph Joffo va relatar aquesta part de la seva vida en un llibre escrit l'any 1973, una autobiografia que es llegeix com una novel·la.

A la biblioteca de Martorell la tenim en versió catalana i castellana i la trobareu  a la primera planta de la biblioteca, on hem situat les biografies darrerament.

Us hi esperem!


dimecres, 5 de maig del 2021

THEODOR KALLIFATIDES: EL ASEDIO DE TROYA



D'entre totes les novetats arribades a la biblioteca, ens hem decidit per llegir i comentar-vos una de les novel·les de l'autor grec, arrelat a Suècia, Theodor Kallifatides.
Nascut l'any 1938, va arribar a Suècia el 1964. Va treballar com a professor de filosofia a la Universitat d'Estocolm, mentre escrivia poesia, contes i novel•les en suec i en grec.

Una persona gran i amb una carrera literària, de la que a Catalunya no sabíem res, fins que Galaxia Gutenberg va publicar l'any 2019 el seu llibre Otra vida por vivir, en català Una altra vida, encara. Després vindrien El asedio de Troya, Madres e hijos / Mares i fills i El passat no és un somni.

El Asedio de Troya és una novel·la relativament curta, però d'una gran bellesa. Narra dues històries paral·leles, en dos moments històrics diferents.
Una d'elles universalment coneguda, La Ilíada, és explicada per una jove mestra als seus alumnes adolescents, l'any 1945, durant l'ocupació alemanya d'un petit poble de Grècia.
Les circumstàncies de la narració amb el rerefons de l'ocupació nazi i de les nefastes conseqüències són la segona història.
Han passat deu mil anys, la manera de fer guerra potser ha canviat en les formes, però no en allò que és essencial. En el patiment, en la deshumanització. Assetjadors i assetjats són persones bàsicament iguals, amb els mateixos interessos i passions, però la guerra els situa en plans diferents i irreconciliables.
És una novel·la amb una important dimensió filosòfica i d'iniciació. El jove protagonista, amb només quinze anys, coneix l'amor per primera vegada, mentre sent per primer cop la narració de la gran epopeia grega i viu els traumàtics esdeveniments que van marcar la història d'Europa i la seva pròpia existència.

La gran tensió narrativa en la part del segle XX és la que dota a tota la narració d'una sensibilitat especial. El relat de les aventures d'Aquil·les i Hèctor posen èmfasi en els sentiments de les persones, però també s'expliquen detalladament les lluites més ferotges entre els herois. I veiem com, més enllà dels enfrontaments en el camp de batalla, dones i joves són les principals víctimes d'aquesta guerra que se situa en la base de la nostra cultura.

Es tracta d'una lectura molt recomanable que ens ha servit per a conèixer a Kallifatides i la seva veu reflexiva,  crítica i sensible.
Podeu trobar aquest llibre en la nostra biblioteca i també en versió digital en https://biblioteca.ebiblio.cat.

dilluns, 3 de maig del 2021

TONI MONNÉ: L'HORA DEL VERMUT

Avui hem triat el llibre L'Hora del vermut, 150 receptes per assaborir. En Toni Monné ens porta amanides, tapes fredes, broquetes, pinxos, "gildes", llaunes i salaons, a la planxa i fregits... còctels amb vermut, plats amb vermut. Editat per Cossetània i amb fotografies de Xabier Mendiola.

Ens trobem amb un llibre força interessant per gaudir i saber una mica més sobre la història del vermut, des dels vins aromatitzats de les antigues civilitzacions fins als nostres dies.
"Prendre el vermut" "Fer el vermut", "l'hora del vermut", són frases metonímiques (amb les quals designem l'hora o el moment amb la beguda que s'acompanya habitualment) que s'han convertit en sinònims de fer un aperitiu o picar unes tapes amb els amics abans de dinar o sopar; fins i tot, per substituir un dinar o un sopar per unes bones tapes il·lustrades.

El vermut s'ha convertit en excusa, en fil conductor d'un acte social que està adquirint les dimensions d'un nou fenomen gastronòmic, autèntic ritual per a sibarites urbans.
Arriba a la península Ibèrica i entra per Barcelona, com no. Un nom: Flamilio Mezzalama
Però llegiu el llibre que us ho explica.

Anem a les receptes:
Assortit de cremes fàcils per untar,
Crema de musclos amb escabetx, 200 g. formatge d'untar i 1 llauna de musclos amb escabetx.
Crema de carxofes amb anxoves, 200 g. de formatge d'untar, 1 pot de cors de carxofa, 6 filets d'anxova amb oli.
Crema d'olives, 200 g. formatge d'untar, 1 gra d'all, 50 g. d' olives.
Pebre, sal, torradetes.
Brandada de bacallà, amanida de marisc, ensalada russa, seitons en vinagre, porros a la vinagreta, crema d'albergínies i tonyina amb galetes salades.
Pinxo de foie amb ceba caramel·litzada.
Broquetes Yakitori.
Pinxo de tomàquet alvocat i formatge manxego tendre a l'oli d'alfàbrega.
"Cojonudos"-rotllets de salmó fumat amb salsa tàrtara. I de calents també n'hi ha uns quants,
Navalles amb oli de soja i gingebre.
Secret ibèric amb codonyat.
Ortigues de mar arrebossades.
Microcroquetes de formatge blau.
Truita de patates amb xoriço ibèric.
I uns quants còctels on l'ingredient principal és el vermut:
El President, Lluna, Iza&It, Vermouth Sour, Old Tarraco, London Cup.


Esperem que a partir d'ara els vostres vermuts siguin molt més variats.
Un hi esperem a la biblioteca amb aquest llibre i molts més, a la nostra secció de cuina.