divendres, 27 de novembre del 2020

OLIVIA MANNING: LA GRAN FORTUNA


Si la Segona Guerra Mundial i l'Holocaust és un tema central en la literatura europea del segle XX, en aquest cas, us presentem la perspectiva d'Olivia Manning, en aquest primer llibre de la trilogia dels Balcans, La gran fortuna (1960).

Es tracta d'una mirada perifèrica, ja que ens trobem al Bucarest de 1939, un lloc que feia ostentació de la seva neutralitat i que es deixava estimar per anglesos i alemanys, alhora que mirava París com un ideal.

Allà arriben en un complicat viatge en tren des de la seva Anglaterra natal, la parella formada per Harriet -alter ego de l'autora- i Guy, acabats de casar i encara en etapa de coneixement mutu. 
La mirada de Harriet en dóna la imatge d'un Bucarest francament pobre i desigual, amb una classe de camperols paupèrrims, que no arriben a la mera subsistència.

Amb Harriet, però, coneixem l'ambient que gira al voltant de l'ambaixada britànica i dels estudis anglesos a la Universitat. 
Una sèrie de personatges magistralment retratats recorre les pàgines del llibre i ens ensenyen diferents aspectes de la ciutat, sigui les festes o l'acolliment de refugiats polonesos, però especialment les notícies sobre la guerra i els moviments dels alemanys.

Paral·lelament, la personalitat de Guy -eminentment social- contrasta amb la manera de ser de la seva dona i assistim al desenvolupament de la relació de la parella.

Una funció de teatre serà el colofó d'aquesta novel·la que finalitza amb la caiguda de París i que no és ben bé dramàtica, sinó que és agredolça, amb moments de franca diversió.
Des de la biblioteca us recomanem la lectura d'aquesta obra de gran fidelitat històrica, qualitats literàries i amb un argument d'allò més engrescador.

dijous, 26 de novembre del 2020

QUIM JUNCOSA: OMPLIR LA VIDA:EL VIATGE D'UNA ADOPCIÓ

 

Avui us volem recomanar un llibre molt bonic que porta per títol Omplir la vida: el viatge d'una adopció de Quim Juncosa. És un llibre ple de sentiments, és un regal que en Quim Juncosa li fa al seu fill quan aquest compleix divuit anys. L'autor intenta plasmar en aquest llibre tots els pensaments, les reflexions i les decisions que va haver de prendre quan va decidir adoptar al seu fill com a pare solter. 
En Quim és advocat i sempre havia tingut molt clar que volia ser pare, però la seva homosexualitat suposava un condicionant molt gran i limitava molt les opcions per poder fer realitat el seu somni. Finalment va decidir adoptar un nen a Rússia com a pare solter (ja que és un dels pocs països que contempla aquesta possibilitat). En el llibre, en Quim explica el seu viatge a Rússia, els tràmits legals que va haver de fer així com tots els sentiments que es van generar en el seu interior durant aquella experiència. Un d'aquests sentiments és el de la culpa que segons ell l'acompanya des de fa anys. Sempre ha tingut el dubte del qual hauria passat si al seu fill l'hagués adoptat un matrimoni format per un home i una dona... sap que el seu fill té una vida feliç, però el fet de tenir dos pares segurament li ha suposat algun hàndicap a la vida. Tot i que sempre han intentat ser uns bons pares, de ben segur que en algun moment el seu fill s'ha sentit diferent per no tenir un altre tipus de família.
Un llibre que és una història d'amor, una lliçó de vida que ens convida a reflexionar sobre els nous models actuals de família, sobre l'educació que volem donar als nostres fills, sobre l'adopció i sobre l'homoparentalitat. Un relat molt emocionant que demostra que el més important de qualsevol família és l'amor, la confiança i el respecte entre els seus membres, sigui quina sigui la seva condició sexual.

dimarts, 24 de novembre del 2020

NOU EXPOSITOR DE LLIBRES PARC NATURALS: MONTSERRAT

A la Biblioteca, fa molt pocs dies, hem rebut aquest expositor tan divertit. És un obsequi per a les biblioteques participants del grup de treball Parcs Naturals: Montserrat que ens ha arribat des de la Diputació de Barcelona.
De moment, l'hem situat al vestíbul de la biblioteca  i hem  repartit per les seves prestatgeries alguns llibres del nostre Fons especial (FE), aquells que parlen de diferents aspectes de l'espai natural i cultural que és la muntanya més emblemàtica de Catalunya. Podeu consultar aquests llibres aquí.
I és que Montserrat forma part del paisatge de Martorell i per l'antiga Ad Fines passa el Camí de sant Jaume que venint des de Barcelona va a parar a Montserrat.
Per això avui us proposem venir a la biblioteca a descobrir el Centre interès d'aquest Parc Natural.
També us animem que descobriu el camí des de Martorell. Podreu caminar i arribar en unes set hores. Podeu trobar aquí l'itinerari del Camí de Sant Jaume al seu pas per Martorell.

dilluns, 23 de novembre del 2020

XESCO BUENO: ESCUELA DE ARROZ: UTENSILIOS, TÉCNICAS, RECETAS Y PREPARACIONES DE BASE ILUSTRADAS PASO A PASO

De vegades, ens fa l'efecte que l'arròs és cosa dels diumenges, o potser dels dijous amb el menú del dia de molts restaurants.  
A més, molts de nosaltres els preferim al restaurant, ja que ens semblen una elaboració complicada a la qual és difícil de trobar el punt.

Però això s'ha acabat!!!

Com que avui és dilluns tenim tota la setmana per practicar amb el llibre que hem trobat avui. Es diu Escuela de arroz: utensilios, técnicas, recetas y preparaciones de base, ilustradas paso a paso 

Primer ens parem en l'autor prou conegut a Martorell, ja que és el xef de Ca l'Esteve, un restaurant pròxim al qual anem de tant en tant.
A part de ser molt bon cuiner, professor de cuina i un crac amb els arrossos, el seu segon cognom es Calderón de la Barca,  i per uns lletraferits, això és molt fort!!!
Bé, anem al llibre. Seria la Bíblia dels arrossos.
Ens explica una mica d'història,  l'origen, el cultiu, la sega, els tipus i tantes i tantes coses que no sabem.
Al mateix temps incideix en els estris per fer servir a la cuina i el parament a la taula. 
Hi ha secrets de la cocció, verdures, productes de mar, condiments.
I tot això amb unes fotos espectaculars.

Si  no us surt un bon arròs, potser és que la cuina no és el vostre punt fort (com el nostre) i preferiu que us el faci el Xesco Bueno Calderón de la Barca.
Però si teniu una mica d'aptitud i moltes ganes d'aprendre, no dubteu que amb l'ajuda d'aquest llibre els vostres arrossos del diumenge triomfaran amb la família.  
Gràcies per aquest llibre...