dijous, 28 de maig del 2020

JOSEP MARIA ESPINÀS: EL TEU NOM ÉS OLGA


Trobada del club de lectura de tarda per parlar del llibre El teu nom és Olga de Josep Maria Espinàs.

És un llibre escrit als anys 80 i des de llavors s'ha reeditat diverses vegades (es va editar fins a 19 vegades en quatre anys!) i també s'ha traduït a diferents idiomes com ara el castellà, portuguès, anglès, alemany... i alguns altres. El narrador és el mateix Espinàs que explica com és la seva filla Olga, que té síndrome de Down (SD).

El llibre ha agradat moltíssim a tots els participants del club de lectura, ja que mostra l'estimació infinita d'un pare vers la seva filla i on sovint es fan pensaments en veu alta carregats de paraules plenes de tendresa, comprensió i estimació. Potser el que més sobta és el vocabulari caduc que l'autor fa servir per parlar de la síndrome de la seva filla, ja que utilitza paraules com subnormalitat o mongolisme que actualment ja no es fan servir.

Desenganyem-nos: fa 30 anys no es parlava de la mateixa manera que ara quan ens referíem a discapacitat. Afortunadament s'ha avançat moltíssim en aquest aspecte, ja que totes les persones que pateixen la SD i que abans s'amagaven dins les cases, actualment poden viure en una societat inclusiva que els hi dóna moltes possibilitats per tenir una vida plena i feliç.

El llibre va servir en aquell moment perquè moltes famílies en situacions semblants es trobessin més acompanyades en aquest procés. S'ha de pensar, i ell mateix ho comenta en algun moment, que als anys 80 no hi havia tampoc els avenços que hi ha ara. A la Fundació Catalana de SD, per exemple, es fa moltíssima feina, però tot just ha complert 30 anys!. Abans tot el tema de l'atenció precoç, escoles, teràpies i socialització no es feien, o no es coneixien, o quasi no es posava en pràctica.

En general, el llibre és molt interessant de llegir tant pel context com per les relacions familiars. Serveix per donar visibilitat a les persones que pateixen algun tipus de discapacitat i també per mostrar les situacions que han de viure els seus familiars i les persones que els envolten.

Olga va morir el 2019 quan tenia 64 anys, però les paraules del seu pare quan ella només era una nena ens la recordaran per a sempre.

dilluns, 25 de maig del 2020

FONS ESPECIAL MONTSERRAT: GUIA DE LECTURA


A la Biblioteca de Martorell hem elaborat aquesta petita guia de lectura amb els llibres que actualment formen part del Fons especial Parcs i Biblioteques: Montserratí. Tots aquests llibres es podran agafar en préstec un cop estigui oberta la Biblioteca.

GRUP DE TREBALL PARCS I BIBLIOTEQUES DE MONTSERRAT: MARTORELL




A la vora de Martorell tenim una de les muntanyes més assenyalades de la geografia catalana, important per raons culturals tant com pel seu interès natural.
Situada entre les comarques del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat, Montserrat destaca per la seva topografia i geologia i és una referència visual omnipresent, amb els seus 1.236,4 m del cim de Sant Jeroni.
Si la cultura i l'espiritualitat tenen un lloc destacat en la muntanya, amb l'Abadia com a centre neuràlgic, no és menor el seu paper de referent per a moltes activitats esportives, com ara el senderisme o l'escalada.
A Montserrat predomina el bosc mediterrani i entre la fauna trobem aus i mamífers, com ara els gats mesquers o les cabres salvatges i és, precisament, a causa dels seus importants valors naturals que Montserrat va adquirir l'estatus de Parc natural. 

Aquest estatus implica que és un espai amb valors naturals tan importants, els quals per tant, han de ser objecte de protecció per tal d'aconseguir-ne la conservació d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i l'activitat dels seus habitants. 

Montserrat va ser declarat Parc Natural l'any 1987 i des d'aleshores és gestionat per la Generalitat de Catalunya i el Patronat de la Muntanya de Montserrat.

El parc natural abasta territori dels municipis del Bruc, Castellbell i el Vilar, Collbató, Esparreguera, Els Hostalets de Pierola, Marganell, Monistrol de Montserrat i Vacarisses.
Des de l'any 2019 un grup de Biblioteques pròximes geogràficament a la muntanya va decidir crear el grup "Parcs i biblioteques de Montserrat".

Puente de Martorell 

Les biblioteques de Sant Vicenç de Castellet, El Bruc, Vacarisses, Esparreguera, Olesa, Collbató, Abrera i Martorell formen part d'aquest projecte, l'objectiu del qual es preservar i difondre tot el material bibliogràfic que tenim a les nostres biblioteques.
Amb la incorporació a aquest grup, a la Biblioteca de Martorell hem estat treballant per tal de conèixer quins llibres publicats tenim i ens hem fet el propòsit d'anar adquirint un fons sobre Montserrat, tan important com es mereix. 
Durant el confinament, el grup de treball va aprofitar per fer una exposición de fotos de la muntanya aportades pels usuaris de les diferents biblioteques, Montserrat vist des de casa.
En el nostre compte d'instagram podeu visualitzar les fotos enviades pels usuaris de la nostra Biblioteca.
Avui us volem informar que trobareu els llibres sobre aquest tema en un Fons Especial a la Biblioteca. Podeu consultar aquesta petita Guia de lectura.
Ahir, 24 de maig de 2020 es va celebrar el dia Europeu dels Parcs Naturals i per això hem volgut recordar a la Muntanya de Montserrat i al Grup de Treball Parcs i Biblioteques de Montserrat.