divendres, 19 de febrer del 2021

ELIZABETH VON ARMIN: UN ABRIL PRODIGIÓS (CLUB DE LECTURA DE NIT)

Aquest mes hem fet la nostra tertúlia literària al voltant del llibre Un abril prodigiós. Es tracta d'un llibre publicat l'any 1922 i signat per l'autora Elizabeth Von Armin.

El llibre va agradar unànimement a les lectores que vam participar en la xerrada, les quals vam destacar que ens hi va semblar divertit i amè. Totes vam quedar atrapades per la lectura. Algú va comentar que el final li resultava massa forçat i que potser fins i tot s'havia inclòs algun personatge només per obtenir un final rodó.
També vam coincidir en el fet que és un llibre d'una època determinada, la qual cosa condiciona el desenllaç dels esdeveniments. Si en principi comptàvem amb un mes entre dones, aviat aquesta premissa es va trencar i van aparèixer els personatges masculins.

Una lectora va destacar que el realment important en aquest llibre no és el què, sinó el com. Perquè el que fa realment interessant és la manera com la narradora ens explica la psicologia dels personatges i posa per escrit tot allò que els impulsa a fer el que fan. No només es narren els esdeveniments, sinó també la psicologia dels personatges

És Un abril prodigiós una història de canvi de mentalitat de quatre dones angleses que de manera inesperada fan un viatge a Itàlia.
El començament és una nota al diari segons la qual es busquen "amants de les glicines i el sol". És una nota que crida l'atenció tant de la Sra. Wilkins com de la Sra. Arbuthnot, dones casades de vida conjugal poc satisfactòria, i necessitades d'un descans, encara que elles no ho saben.
La recerca de dues acompanyants més, les porta a emprendre un mes de vacances a Itàlia amb una vella vídua rondinaire i amb una jove i atractiva dama d'una de les millors famílies de Londres.

Un cop al Castell italià de Sant Salvatore, la història es torna una comèdia de situacions. Hi ha una lluita entre les dames, però màgicament els tarannàs se'n van temperant i el sol i les flors fan un efecte prodigiós sobre les persones.

Fugir del fred i la humitat de Londres per arribar al sol de la primavera italiana és una metàfora de viure una vida solitària i sense motivació per passar a aconseguir arreglar els principals problemes de cada una, diferents en la seva expressió, però idèntics en el fons.
Problemes com la incomunicació entre les persones properes, la falta d'intimitat amb algú, la solitud.

Són moltes les idees que apareixen en el llibre. La bondat cap als altres o complir les nostres obligacions no té per què fer-nos felices com a persones, que una vida pública no substitueix unes relacions afectives íntimes, que compartir amb altres dones és necessari, que ens hem d'allunyar de tant en tant de la nostra realitat, etc.
Un cop més es demostra la força d'un clàssic que és capaç de descriure emocions humanes absolutament atemporals.

El que és temporal és la manera de relacionar-se entre elles, però també amb els homes. Escrita fa un segle,  trobem unes figures masculines que es presenten a si mateixos com a salvadors de les dones. Són uns personatges només esbossats i amb connotacions negatives: un advocat interessat, un escriptor que es presenta al castell seguint a la bella lady Caroline, estant casat o un propietari del castell jove i voluble.

El final es resol conforme a les convencions.

Tothom està d'acord que necessitàvem una pausa en les lectures més impactants per a tenir un respir a la vora del Mediterrani italià. Una autèntica primavera lectora.

Podeu trobar aquest llibre a la biblioteca de Martorell en versió en català de Editorial Viena, però també a l'espai ebiblio, en la versió castellana de l'editorial Alfaguara, Un abril encantado




dimecres, 17 de febrer del 2021

ORGANITZACIÓ DE LES NOVEL·LES: LES NOVEL·LES DE GÈNERE

Sabem que ens agrada llegir novel·les i venir a la biblioteca a buscar-les, però moltes vegades ens perdem entre les més de sis mil novel·les de les quals disposem en la nostra biblioteca.

Evidentment que hi ha un catàleg informatitzat per a fer recerques, el qual va molt bé, especialment si sabem el títol o autor de la novel·la que ens ve de gust llegir.

Però, una altra petita ajuda que oferim a la Biblioteca de Martorell des de fa temps, és marcar algunes novel·les amb una icona representativa del gènere, en la part superior del llom del llibre.

Normalment les que porten aquesta icona, són les que s'anomenen novel·les de gènere, que són aquelles novel·les caracteritzables per una matèria d'interès (amor, sexe, aventures, crims, etc.), una ambientació determinada, una sèrie de personatges o fins i tot situacions concretes que es repeteixen sovint. 
Convé puntualitzar que només la temàtica tractada no identifica pas una novel·la com de gènere: l'alta literatura se centra sovint en matèries com l'amor, el sexe o la guerra (de fet, matèries centrals de tota literatura), o sovint s'ambienta en un període del passat.

En principi, les úniques novel·les que trobarem marcades són les de gènere, però també es fa servir alguna altra icona, per exemple, per a marcar els llibres en general -també les novel·les- que estan escrites per autors de la nostra població. Si aquest és el cas, la icona representa al nostre emblemàtic Pont del Diable.

A la sala podeu trobar una guia amb les icones que fem servir. 

Les més importants són:

Novel·les d'aventures

Novel·les de ciència-ficció

Novel·les eròtiques

Novel·les de literatura fantàstica

Novel·les històriques

Novel·les d'humor

Novel·les policíaques o de gènere negre

Novel·les romàntiques

Chick lit

Novel·les de terror


Si teniu ganes, féu clic als enllaços i des de casa  descobrireu tot allò que us podem oferir a la biblioteca, quant a novel·les de gènere.

dilluns, 15 de febrer del 2021

JOAN ROCA: COCINA MADRE

El celler de Can Roca és un restaurant de Girona que compta amb tres estrelles en la prestigiosa Guia Michelin. A més, des de fa anys és habitual que estigui entre els millors restaurant del món, segons la publicació britànica The Restaurant Magazine.

El restaurant és portat pels Germans Roca, Joan, Josep i Jordi, que s'ocupen respectivament dels plats, els vins i les postres, i que sovint apareixen en els mitjans de comunicació per la qualitat i l'originalitat dels seus plats. Per això estem convençuts que poques persones al món cuinaran millor que els germans Roca.

Però vet aquí, que un dels germans publica aquest llibre del qual avui ens ocupem, Cocina madre, per a ensenyar-nos qui ha estat la persona que ha assentat les bases de la seva cuina basada en les tradicions culinàries catalanes.
Montserrat, la mare dels germans Roca, té molta part de responsabilitat de l'èxit dels germans. Per això, el famós Hiroyoshi Ishida es va acostar a Can Roca -el restaurant de la mare- des del Japó i va fer prendre consciència als germans que acostar-se a la cuina tradicional i a la gent gran de la família és part important en la conservació de les senyes d'identitat.

Aquest és el motiu pel qual Joan Roca, va decidir fer aquest llibre en homenatge a la seva mare compartint algunes de les seves receptes, tal com les preparava la senyora Montserrat.
D'altres les va adaptar lleugerament per acomodar-les als gustos actuals.
I encara hi ha un tercer grup de plats fets amb productes que abans no es consumien i ara són habituals, en un exercici de fer el què deia la mare que s'havia de fer: fer servir els productes disponibles en cada moment.

En aquest llibre trobareu les elaboracions bàsiques per a qualsevol cuina, els caldos i fumets, els sofregits o les picades.
A partir d'aquí una cuina imaginativa, amb productes típics de la cuina catalana. Dels més substanciosos- les sardines, el verat, les botifarres, el xai o la vedella o els peus de porc- a les gustoses i lleugeres bones receptes de verdures, com ara les carxofes a la vinagreta o les flors de carabassons farcides de crema de verdures o la sopa de menta. També hi ha arrossos i pastes, imprescindibles en la cuina catalana.

Ara que ha començat la Quaresma, podrem experimentar amb el bacallà, tan típic d'aquesta època amb unes croquetes de bacallà i patata, amb una brandada, amb uns bunyols o un arròs de bacallà i coliflor.

Us recomanem no passar per alt els fantàstics postres, que segurament han inspirat la cuina del Celler de Can Roca, un dels millors restaurants del món.

Cada recepta porta unes enormes fotografies i a més dels ingredients i la preparació podem trobar uns consells que ens donaran idees estupendes.
Tot plegat, ens recordarà que tradició i modernitat sempre han d'anar de la mà.