dilluns, 20 de gener del 2014

MIGUEL DELIBES: EL PRÍNCIPE DESTRONADO


Dilluns passat es van reunir un petit grup de lectores del club de lectura de nit per comentar el llibre del mes, El príncipe Destronado, de Miguel Delibes.
En aquesta ocasió havíem triat,  per passar les vacances, una lectura curta, molt distesa i de segura qualitat literària, ideal per passar un bon nadal lector.
I no ens vam equivocar, ja que la novel·la no va decebre a cap de les assistents, les quals vam gaudir rememorant les aventures del petit Quico, aquest nen de tres anys (ara tindria la mateixa edat que algunes de nosaltres) que va néixer en el si d'una benestant família nombrosa, i que demana l'atenció de la seva mare i de les minyones de la casa fent no poques entremaliadures.
El mèrit de l'autor, però, és donar-nos aquesta perspectiva infantil, prou insòlita en la literatura, aconseguint a més explicar-nos moltes coses del món que rodeja al nen, de les relacions entre els pares, la societat del moment, etc.
Són molts els detalls en els que ens fixem, el masclisme evident, la relació amb el cos humà i la sexualitat, el racisme, l'homosexualitat o fins i tot la relació amb el tabac, detalls tots que ens parlen de la societat espanyola dels anys 60.
Hi ha qui recorda la seva adaptació al cinema per part del director Antonio Mercero, l'any 1977, i els diferents actors i actrius que van participar.

Li posem nota, tal i com fent habitualment, i unànimement se li atorga un 8.
A totes ens sembla una magistral narració que ha estat capaç de treure'ns més d'un somriure.

Parlem de lectures i de cine, i presentem la lectura que comentarem al febrer.

Es tracta del clàssic nordamericà A sang freda, de l'autor Truman Capote, una novel·la escrita en 1966, la qual dóna inici a la corrent del new journalism, una tendència literària que combina ficció i investigació periodística i que va néixer precisament amb aquesta obra.

Aquesta lectura serà comentada en la propera sessió del Club de Lectura en horari de nit, el proper dilluns 10 de febrer, a les 21.30 hores, en la biblioteca Francesc Pujols.