dijous, 28 de febrer del 2013

RAMON SOLSONA: L'HOME DE LA MALETA


El passat dia 25 de febrer vam fem la trobada mensual del club de lectura de la biblioteca que es reuneix en horari de tarda. 

En aquesta ocasió es va comentar la lectura del llibre L’ home de la maleta de Ramon Solsona, un llibre que en principi va agradar molt i que va fer passar bones estones a la majoria de membres del club.

L’ home de la maleta és la història d’un músic amb una infantesa d’aquelles tristes i sòrdides, que s’obre camí a la vida a força de pencar i tirar endavant una família, treballant de comptable i tocant en una orquestra. Ja vidu i jubilat, se sent sol com un mussol i decideix vendre-ho tot, repartir-ho amb les filles, fer la maleta i anar a viure per torns amb cadascuna de les tres filles. 
Bàsicament la novel.la és la seva xerrameca interior, de records, de sorpresa en adonar-se de la vida que porten les seves filles, dels anys llum que el separen dels seus néts, de la relació amb els amics, de la por a la mort i de mil coses del dia a dia.

Una de les coses que més va agradar del llibre és que l’autor faci sortir lletres de cançons antigues. Una altra de les coses que més va sorprendre és el tipus de llenguatge utilitzat per l’autor: el protagonista parla com es parlava en aquella època i sembla que en lloc de llegir, escoltis directament al personatge que utilitza tots els barbarismes del català que va viure d’amagat durant la postguerra i el franquisme (el pedido, l’apellido, els arreglos,...)

La propera lectura serà Primera història d’Esther de Salvador Espriu i es comentarà el dia de la propera reunió, 18 de març
Llegirem aquesta obra amb motiu de la celebració del centenari del naixement d’aquest autor.

dimecres, 27 de febrer del 2013

FOTOS DE L'ACTE DE PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LLIURES O MORTS.


Jaume Clotet i David de Montserrat són els autors de Lliures o morts, la novel·la que es va presentar el passat divendres a la Biblioteca Francesc Pujols.
David de Montserrat i Nonó (Girona, 1972) és periodista. Ha treballat i col·laborat en premsa digital, ràdio i televisió en diversos mitjans, així  com a l'àrea de comunicació del Govern de Catalunya.
Jaume Clotet i Planas (Barcelona, 1974) és llicenciat en periodisme per la UAB i en Història per la UB. Ha treballat i col·laborat en diversos mitjans de comunicació i va ser corresponsal al País  Basc. És coautor de Les millors obres de la literatura catalana (comentades pel censor) (2010).



Avui us volem ensenyar les fotos dels autors, que apareixen amb l' Excm. Sr. Salvador Esteve, President de la Diputació de Barcelona i Alcalde de Martorell i amb el senyor Josep Casasayas, Regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Martorell i amb el presentador de l'acte, l'escriptor martorellenc Andreu González, al centre de la imatge.





Un moment durant la presentació del llibre, en que els autors apareixen amb l'Andreu González al centre.

dilluns, 25 de febrer del 2013

DAVID DE MONTSERRAT, JAUME CLOTET: LLIURES O MORTS


El passat divendres dia 22 de Febrer va tenir lloc a la Biblioteca Francesc Pujols del Centre Cultural la presentació del llibre Lliures o morts, a càrrec dels seus autors, Jaume Clotet i David de Montserrat. L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Martorell i Omnium Cultural, també va comptar amb la presència de l'escriptor local Andreu González que va fer una petita introducció sobre el llibre a l'inici de l'acte.

Tant David de Montserrat com Jaume Clotet són periodistes i col.laboren en diversos mitjans de comunicació. Van decidir escriure aquesta novel.la per resconstruir i divulgar un episodi de la història de Catalunya molt poc conegut entre els catalans. Es tracta de la guerra de Successió i la lluita que van mantenir els catalans contra el borbònics. 
El protagonista és Ermengol Amill, nascut en el Pallars qui es converteix involuntàriament en soldat. A través d'ell coneixerem tot el context d'aliances internacionals que en aquell moment hi havia dins el continent europeu, assistirem a la demolició de castells i la construcció de la Ciutadella, viurem l'aprovació del Decret de Nova Planta, etc.

Lliures o morts és una novel.la històrica o, dit d'una altra manera, una història novel.lada que té un afany molt didàctic perquè fins i tot inclou un glossari al final de llibre. L'objectiu principal de la novel.la és explicar el paper que van jugar els catalans durant la Guerra de Successió i el per què Catalunya va resistir fins les últimes conseqüències.