dimecres, 30 de gener del 2013

JOSEP PLA: CINC HISTÒRIES DEL MAR.


El passat dilluns dia 28 de gener vam fer la primera trobada del club de lectura d’aquest any 2013 amb el comentari del llibre Cinc històries del mar de Josep Pla.


Aquest llibre recull cinc relats de l’autor relacionats amb el mar. Permet, per tant, gaudir del Mediterrani des de diferents perspectives.

1.- El primer, "Bodegó amb peixos”, és una singular presentació de la gastronomia i la pesca catalana a partir dels records d’un poble tranquil i lluminós (Fornells) que ni tan sols tenia cementiri, la qual cosa donava la sensació als seus habitants de que mai havien de morir.
2.- El segon, “Un viatge frustrat”, ens aproxima al temperament i al carácter de la gent de l’Empordà que són rebels, somiadors i discrets
3.- El tercer i el cinquè, “Derelictes” i “El naufragi de Cala Galiota” són dues històries de vaixells enfonsats explicats objectivament com si fossin dos reportatges periodístics
4.- El quart, “Un de Begur”, presenta les històries de dos homes, un músic captaire i un manco caçador furtiu, que van impactar a Josep Pla quan era jove.

En aquestes històries Pla descriu detalladamente la Costa Brava, els seus pobles pesquers i els seus habitants, descriu la llum, el clima, els costums, etc. Amb un estil apassionat, amb una mirada crítica i amb sentit de l’humor, Josep Pla ofereix en aquests relats un homenatge al seu lloc d’origen i al mateix fet de poder-hi viure.

El llibre no va desagradar als lectors, però en general tothom el va trobar massa descriptiu tot i  reconèixer que l’autor és molt ric en adjectius i això enriqueix considerablement el lèxic del llibre.

La propera lectura serà L’home de la maleta de l'autor Enric Solsona. Comentarem aquesta novel.la el proper dia 25 de febrer a les 18 h. a la Biblioteca Francesc Pujols.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada