divendres, 24 de març del 2017

CLUB DE LECTURA FÀCIL: PEDRA DE TARTERA I CAVALL DE GUERRA


Des de fa poc temps la Biblioteca de Martorell compta amb un nou club de lectura, el qual s'ha posat en marxa conjuntament amb el Servei Local de Català.
L'objectiu d'aquest grup -conduït per la Cati Rivera- és iniciar-se en la lectura en català, a través de material de lectura fàcil, especialment adaptat.
La primera lectura va ser el llibre Pedra de tartera de l'autora Maria Barbal.
Es tracta d’una història trista i dura protagonitzada per la Conxa, una noia d’origens humils que viu en el món rural i que es veu obligada a anar a viure amb els seus oncles perquè els seus pares no la poden mantenir. 
La novel.la reflecteix el tipus de vida que a principis del S. XX portaven els pagesos en el món rural català i reflecteix clarament la duresa de les condicions de treball d’aquella època (principalment per les dones).

En general, aquesta obra va agradar molt, però tothom ha estat d’acord en les dificultats d’entendre el significat d’algunes paraules com per exemple: vedellar, batre, tartera, etc. 
La conductora del club, Cati Rivera, ha aclarit el significat d’aquests termes i també ha explicat curiositats i costums del món rural català perquè tothom pogués entendre millor el contingut de l’obra (la figura de l’hereu, el fet de que la filla gran no podia assistir a l’escola perquè s’havia de quedar a casa cuidant la resta de germans, etc.)

La Cati va fer participar activament als assistents preguntant-los-hi quin és el personatge que els hi ha agradat més i quin el que menys. Finalment va proposar a tots els assistents que inventessin un altre possible final per aquesta obra. 

En la segona sessió del Club de Lectura Fàcil dirigit per Cati Rivera es va  treballat la novel·la de Michael Morpurgo Cavall de guerra, en versió de Núria Martí Constans. 
La sessió es va iniciar amb uns exercicis on se situava el context de l’obra: calia saber els inicis i conseqüències de la Primera Guerra Mundial, ja que el protagonista de la novel·la, en Joey, és un cavall que treballa per a l’exèrcit anglès implicat en la lluita contra l’Imperi Alemany a França. 
La novel·la ha agradat molt a tots els membres del grup i ha sorprès que qui expliques la història fos el mateix Joey.   És així com coneixem els seus pensaments i sensacions, connectant de manera immediata amb la seva experiència. 
És la vivència crua de la guerra, un conflicte que canviaria radicalment la història d’Europa, explicada des del món interior d’un animal que no compren el mal dels homes ni la seva lluita. 
És una obra amb un missatge pacifista i de defensa dels drets dels animals, escrita per un autor nord-americà, qui compta amb la cultura d’un país que respecta i estima molt als cavalls. 
Es va reconèixer que és un cant a la vida, que emociona –va haver-hi qui va estar a punt de vessar una llàgrima– on els lectors es van identificar amb un personatge que des de la primera pàgina enamora. 
La història –Steven Spielberg va fer la seva adaptació cinematogràfica l’any 2011– és una faula treballada amb realisme, en Joey no pot parlar amb els altres animals; i en la qual es vol explicar l’ambient de la guerra, des d’un innovador punt de vista. 

En conclusió ha sigut una experiència lectora molt enriquidora per als membres del club, els quals ja han començat a recomanar les dues novel·les als seus amics o familiars. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada