dijous, 4 d’octubre del 2018

WAJDI MOUAWAD: ÀNIMA (CLUB DE LECTURA DE NIT)


El passat dijous ens vam reunir el grup de lectors de les nits de dijous per tal d'iniciar les lectures del nostre club de nit corresponents al curs 2018-2019.
Vam comentar el llibre Ànima, de l'autor d'origen libanès Wajdi Mouawad.
No era la lectura més adient per passar l'estiu, però alguns dels lectors la van gaudir (bé, gaudir no sé si és la paraula) d'allò més.
Es tracta d'un llibre terrible, ple d'imatges de violència, que molts de nosaltres som incapaços d'entendre.
Retratar aquests episodis és un repte difícil per a un escriptor, i en aquest cas es va fer servir la veu narrativa de diferents animals. Animals molt propers a l'acció i que converteixen en el narrador omniscient dels esdeveniments.
El marc en què se situa l'acció són els grans espais de la frontera entre els Estats Units i el Canadà, amb reserves d'indígenes que estan pràcticament al marge de la llei i que donen joc a què l'acció es converteixi en una lluita cos a cos entre el protagonista i la persona a la qual persegueix.
Hi ha hagut algun lector per a qui  tanta violència ha estat gratuïta, d'altres han estat capaços de trobar la bellesa, però ningú ha quedat indiferent. 
Ens ha sorprès que el que va començar sent una mena de thriller -un home va a la caça de l'assassí de la seva dona- s'acabi convertint en un cru relat d'un genocidi històric, en el que els homes violen i agredeixen a l'enemic indefens sota l'efecte de les drogues i perdent tota la humanitat. 
Però encara ens ha sorprès més el final, una venjança en tota regla que ha acontentat a algun lector, però que no ha estat capaç de treure el sabor amarg de la lectura.
Tota la trama donava per parlar de com l'ésser humà sovint és tant d'inhumà i de com la història passa, i en alguns llocs del món s'ha trobat una pau relativa, però l'essència és la mateixa que en l'inici dels temps.
Una pregunta se'ns va plantejar de forma inequívoca: és l'ésser humà el pitjor dels animals?  No hi ha dubte que la resposta és sí.
Li posem un 7.83 de nota, de mitjana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada