dilluns, 25 de maig del 2020

GRUP DE TREBALL PARCS I BIBLIOTEQUES DE MONTSERRAT: MARTORELL
A la vora de Martorell tenim una de les muntanyes més assenyalades de la geografia catalana, important per raons culturals tant com pel seu interès natural.
Situada entre les comarques del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat, Montserrat destaca per la seva topografia i geologia i és una referència visual omnipresent, amb els seus 1.236,4 m del cim de Sant Jeroni.
Si la cultura i l'espiritualitat tenen un lloc destacat en la muntanya, amb l'Abadia com a centre neuràlgic, no és menor el seu paper de referent per a moltes activitats esportives, com ara el senderisme o l'escalada.
A Montserrat predomina el bosc mediterrani i entre la fauna trobem aus i mamífers, com ara els gats mesquers o les cabres salvatges i és, precisament, a causa dels seus importants valors naturals que Montserrat va adquirir l'estatus de Parc natural. 

Aquest estatus implica que és un espai amb valors naturals tan importants, els quals per tant, han de ser objecte de protecció per tal d'aconseguir-ne la conservació d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i l'activitat dels seus habitants. 

Montserrat va ser declarat Parc Natural l'any 1987 i des d'aleshores és gestionat per la Generalitat de Catalunya i el Patronat de la Muntanya de Montserrat.

El parc natural abasta territori dels municipis del Bruc, Castellbell i el Vilar, Collbató, Esparreguera, Els Hostalets de Pierola, Marganell, Monistrol de Montserrat i Vacarisses.
Des de l'any 2019 un grup de Biblioteques pròximes geogràficament a la muntanya va decidir crear el grup "Parcs i biblioteques de Montserrat".

Puente de Martorell 

Les biblioteques de Sant Vicenç de Castellet, El Bruc, Vacarisses, Esparreguera, Olesa, Collbató, Abrera i Martorell formen part d'aquest projecte, l'objectiu del qual es preservar i difondre tot el material bibliogràfic que tenim a les nostres biblioteques.
Amb la incorporació a aquest grup, a la Biblioteca de Martorell hem estat treballant per tal de conèixer quins llibres publicats tenim i ens hem fet el propòsit d'anar adquirint un fons sobre Montserrat, tan important com es mereix. 
Durant el confinament, el grup de treball va aprofitar per fer una exposición de fotos de la muntanya aportades pels usuaris de les diferents biblioteques, Montserrat vist des de casa.
En el nostre compte d'instagram podeu visualitzar les fotos enviades pels usuaris de la nostra Biblioteca.
Avui us volem informar que trobareu els llibres sobre aquest tema en un Fons Especial a la Biblioteca. Podeu consultar aquesta petita Guia de lectura.
Ahir, 24 de maig de 2020 es va celebrar el dia Europeu dels Parcs Naturals i per això hem volgut recordar a la Muntanya de Montserrat i al Grup de Treball Parcs i Biblioteques de Montserrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada