dissabte, 30 de gener del 2021

MARTA ORRIOLS: DOLÇA INTRODUCCIÓ AL CAOS


Aquesta setmana hem comptat amb la presència virtual a la Biblioteca de Martorell, de la Marta Orriols qui ens va presentar el seu darrer llibre -a través del canal martorelldigital.cat- Dolça introducció al caos, publicat per edicions del Periscopi.
L'acte va ser presentat per l'Isaac Feyné i va comptar també amb la presència del regidor de cultura de l'Ajuntament de Martorell, l'Andreu González i de la Tècnica de cultura, Josefina Canals.

Marta Orriols Balaguer és una escriptora nascuda a Sabadell, llicenciada en història de l'art, a més va estudiar guió cinematogràfic i escriptura creativa.
Actualment col·labora amb diversos mitjans de comunicació culturals, com Catorze.cat i a Núvol.
El 2016 va publicar la seva primera novel·la, Anatomia de les distàncies curtes. Va guanyar el Premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana de l'any 2018, per la novel·la Aprendre a parlar amb les plantes.

Durant la xerrada, la Marta ens ha desvetllat unes quantes coses sobre el seu món literari.
El fet d'haver aconseguit un inesperat èxit amb la novel·la anterior, Aprendre a parlar amb les plantes (que està a punt de ser traduïda a tretze llengües), la va portar a abordar aquesta amb una certa pressió sobre estar a l'altura. També ens ha explicat la manera en que construeix les seves narracions a partir de personatges que la inspiren, o que -fins i tots- hi ha lectures que li provoquen unes enormes ganes d'escriure.

Quant a Dolça introducció al caos, ens ha dit que, en principi, el que volia era experimentar amb la veu narrativa del personatge masculí, però aviat va veure la necessitat d'un contrapunt que donés veu a l'altra versió de la història.
Així va néixer una novel·la estructurada en quatre parts, i a dues veus, que arrenca de la necessitat de parlar de diversos temes que inquieten a l'autora, com ara, el pas sense retorn cap a l'edat madura o bé la crisi global que ens envolta.
És una novel·la sobre les decisions o les no decisions, sobre les relacions de parella en una època en la qual sembla més fàcil tenir sexe que relacions més compromeses emocionalment.
La Marta Orriols explora personatges que es busquen a si mateixos, que volen ser autèntics i, per això, li agrada posar-los a soles amb els seus pensaments, a la recerca del que són en realitat.
No estem davant d'una novel·la de bon i dolents, cada personatge té les seves raons i el que trobem és un llarg diàleg entre ells.
Per una part, trobem un personatge masculí que fuig dels clixés clàssics de la masculinitat, una persona real, fràgil, amb dubtes i pors. El personatge femení, en canvi, és una dona molt segura d'ella mateixa. Però tots dos són persones perdudes, a les quals el context no els afavoreix gaire. Són persones contemporànies, amb contradiccions i amb problemes actuals.

No hem d'explicar més, només donar les gràcies a la Marta Orriols per la seva presència i a l'Isaac Feyné pel profitós diàleg que va plantejar amb l'autora. 
Gràcies també a l'Andreu González i a la Josefina Canals.
Gràcies a aquesta conversa hem pogut conèixer una mica del que hi ha darrere del llibre Dolça introducció al caos. Un llibre, la lectura del qual us recomanem amb moltes ganes.

El podeu aconseguir a la biblioteca de Martorell i a l'espai ebiblio de les biblioteques de Catalunya. També el podeu comprar a qualsevol de les llibreries de Martorell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada