dimecres, 19 de maig del 2021

MIKEL AYESTARAN: ORIENTE MEDIO, ORIENTE ROTO

En els darrers dies l'actualitat internacional s'ha centrat en Israel a causa d'una escalada bèl·lica a la complicada franja de Gaza, un territori situat en el Mar mediterrani, pràcticament en la Península del Sinaí.

A la biblioteca podeu trobar diversos llibres que ens parlen d'aquest conflicte que es va iniciar l'any 1848 i que dura fins avui, responen a la matèria conflicte araboisraelià, són llibres d'història o de geopolítica, algun testimoni i alguna novel·la juvenil.  Hi ha llibres molt interessants i recomanables.

Però avui us volem recomanar, però, un llibre més general, un intent d'explicar-nos què està passant en tota una zona marcada per diferents conflictes. Una zona secularment de pas entre orient i occident, que l'Islam va fer seva durant l'edat mitjana i en la qual es van traçar les actuals fronteres ja en el segle XX, per tal que països com ara França o Regne Unit se n'aprofitessin dels recursos naturals de la zona.

El llibre es diu Oriente Medio, Oriente roto i és de Mikel Ayestaran. Editat per Península.

Des de l'any 2004, el periodista basc Mikel Ayestaran es va convertir en "freelance", per tal de donar cobertura a les notícies de l'Orient Mitjà, una zona del planeta que dóna material per omplir moltes pàgines en la premsa escrita.

Des d'aleshores s'ha convertit en un referent per a conèixer i fer-nos entendre els principals esdeveniments de la zona. Ha passat per Líban, Geòrgia, Iraq, Afganistan, Pakistan, Egipte, Tunísia, Jordània, Líbia, Israel o Palestina.

És un llibre que s'explica a través de les persones, víctimes de les polítiques alienes a ells mateixos, dels cooperants internacionals, dels periodistes. És un llibre que humanitza, ja que posa nom a unes víctimes, que sovint imaginem en abstracte o ens estimem més no imaginar, perquè és massa dolorós posar-se en les seves sabates. 

És un llibre que asseu les bases per a entendre què està passant, d'on venen aquestes ferides que no s'acaben de tancar.  És la mirada del periodista, de l'entès en la zona, del viatger experimentat, però també del pare que ha d'explicar als fills que és això que passa i que ells no acaben d'entendre.

És una invitació a saber més coses i a descobrir la geopolítica i la part més quotidiana  de l'etern conflicte que assola aquesta zona del món.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada