dijous, 28 de febrer del 2013

RAMON SOLSONA: L'HOME DE LA MALETA


El passat dia 25 de febrer vam fem la trobada mensual del club de lectura de la biblioteca que es reuneix en horari de tarda. 

En aquesta ocasió es va comentar la lectura del llibre L’ home de la maleta de Ramon Solsona, un llibre que en principi va agradar molt i que va fer passar bones estones a la majoria de membres del club.

L’ home de la maleta és la història d’un músic amb una infantesa d’aquelles tristes i sòrdides, que s’obre camí a la vida a força de pencar i tirar endavant una família, treballant de comptable i tocant en una orquestra. Ja vidu i jubilat, se sent sol com un mussol i decideix vendre-ho tot, repartir-ho amb les filles, fer la maleta i anar a viure per torns amb cadascuna de les tres filles. 
Bàsicament la novel.la és la seva xerrameca interior, de records, de sorpresa en adonar-se de la vida que porten les seves filles, dels anys llum que el separen dels seus néts, de la relació amb els amics, de la por a la mort i de mil coses del dia a dia.

Una de les coses que més va agradar del llibre és que l’autor faci sortir lletres de cançons antigues. Una altra de les coses que més va sorprendre és el tipus de llenguatge utilitzat per l’autor: el protagonista parla com es parlava en aquella època i sembla que en lloc de llegir, escoltis directament al personatge que utilitza tots els barbarismes del català que va viure d’amagat durant la postguerra i el franquisme (el pedido, l’apellido, els arreglos,...)

La propera lectura serà Primera història d’Esther de Salvador Espriu i es comentarà el dia de la propera reunió, 18 de març
Llegirem aquesta obra amb motiu de la celebració del centenari del naixement d’aquest autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada