divendres, 19 d’abril del 2013

JOSÉ MANUEL CARPIO: MI PALABROTARIOEl passat dimecres dia 17 d’abril a les 18:00 h. va tenir lloc la presentació del llibre Mi palabrotario a l’Auditori del Centre Cultural a càrrec del seu autor, José Manuel Carpio. A l’acte, organitzat per l’Ajuntament de Martorell, hi van assistir una quarentena de persones que al final de la presentació van poder conversar amb l’autor i fer una degustació de “cup cakes” fets per la seva filla.

José Manuel Carpio va explicar que el seu llibre és un recull de mots propis de l’argot més col.loquial en llengua castellana. Aquests mots els ha anat escoltant i apuntant en els seus constants viatges laborals per tot Espanya i en la seva població natal, Torrecilla de la Jara (Toledo). José Manuel anava apuntant totes aquestes paraules per recordar-les, fins que allò es va convertir en un diccionari que inclou 7.374 paraules. El que inicialment eren només termes apuntats en un paper s’ha acabat convertint en un compendi de paraules reunides en un volum de 774 pàgines.

Carpio va comentar que la idea se li va passar pel cap fa 12 anys i que primer havia començat recopilant les paraules que deien les seves pròpies filles quan eren petites. Fent un cop d’ull a les pàgines del seu llibre cal dir que la majoria dels mots inclosos són fàcilment identificables (per exemple: arradio, amoto,...). D’altres són més complicats d’identificar perquè Carpio ha recollit paraules que s’escolten en diferents àmbits: comunitats autònomes, comarques, pobles petits, barris (com per exemple l’argot utilitzat pels gitanos del barri madrileny de El Pan Bendito). Per portar a terme el seu projecte, l’autor va confessar que es va haver de llegir un parell de vegades el Diccionario de la Real Academia Española de la Lengua per tal de conèixer les paraules normatives i poder finalment publicar el seu llibre.

José Manuel Carpio va confessar que mai s’havia plantejat ser escriptor i ni tan sols se li havia passat pel cap la idea d’escriure un llibre però que finalment, animat per la seva familia, s’havia decidir a publicar “Mi palabrotario” per iniciativa pròpia.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada