dilluns, 27 de març del 2017

CLUB DE LECTURA LLEGIR EL TEATRE: RICARD III

El text treballat en la darrera trobada del grup Llegir el teatre ha estat l’obra de Shakespeare, Ricard III. 
Ha estat una lectura força complicada, especialment en una primera lectura, per diferents aspectes.
Per una banda, per la gran quantitat de personatges que apareixen a l’obra, més d’una vintena; tots ells representants de la història d’Anglaterra i de seu imaginari, força llunyà del nostre. Per una altra part,  s'ha de dir que és una de les obres més llargues del seu autor i, en tercer lloc, cal destacar que està estructurada en forma de llargs parlaments.
Tot i així, estem d'acord en el gran interès del personatge central, atractiu i repulsiu alhora, un ésser deforme i narcisista, obsessionat amb el poder. Una persona capaç de fer qualsevol cosa per tal d'aconseguir el tron d'Anglaterra.
Podríem dir que el tema central de l'obra és la política i el poder, però també les passions humanes, fins i tot les més vils, les quals representava Shakespeare amb gran destresa. Són temes que avui dia no han canviat tant, perquè formen part de l'essència dels éssers humans.
De fet, el grup va comparar al rei Ricard III amb l'actual president dels Estats Units, Donald Trump. Tots dos tenen en comú la falta d'escrúpols i d'ètica per tal d'aconseguir el seu objectiu d'arribar al poder. 

Parlant de la representació que tindrà lloc al TNC, tots tenim ganes de saber com s'ho farà l'actor Lluís Homar per adaptar el seu cos a les deformitats del personatge i quins recursos farà servir per a encarnar al rei més sanguinari de l'imaginari de Shakespeare.
Ens intriga la representació d'algunes de les escenes. Per exemple, el final de l'obra. Un cop ha arribat al poder, el personatge perd interès, i el dramaturg el fa morir al camp de batalla exclamant la frase que l'ha fet immortal "el meu regne per un cavall". Tot un repte, aquest final, tant pels actors com pel director.
També parlem de l'escena final dels espectres -els morts que s'apareixen al rei en somnis. Pensem que no és gens fàcil, representar a un fantasma en el teatre.  Comentem com serà la lluita a espasa final entre Ricard i Richmond, i de com els actors hauran de treballar la lluita d'esgrima.
Tot i la dificultat de l'obra, les nostres lectores han acabat d'entendre perfectament l'obra de Shakespeare i han sortit amb moltes ganes i curiositat per la representació teatral. 
Veurem com ens sedueix i alhora ens horroritza el gran Lluís Homar representant Ricard III.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada