dimarts, 29 de gener del 2019

PEP COLL: LES SENYORETES DE LOURDES.



Aques mes ens vam reunir el club de lectura de tarda per tal de comentar la novel.la Les Senyoretes de Lourdes de Pep Coll. 

La novel·la te l’empasses en un moment. Amb un català col·loquial explica les aparicions que va patir la nena visionària Bernadette Soubirous en una zona de França durant l’any 1858, és a dir, fa 150 anys. 
A mesura que vas llegint la novel.la et venen al cap les constants peregrinacions a Lourdes o a altres centres de culte on també hi ha hagut altres aparicions. No deixa de sorprendre comprovar com es va gestant un dels centres de peregrinació mundials del catolicisme. Fins i tot el papa Benedict anirà a Lourdes per a la commemoració. 
Hem de tenir en compte que l’autor, Pep Coll, no és creient. Per aquest motiu ell explica, segons la seva opinió, com es va utilitzar a la pobra nena per convertir Lourdes en la població de referència de la zona; quin va ser el paper de l’església catòlica que no va aprovar les aparicions fins que li van començar a caure una allau de donacions econòmiques. 
També critica el paper de la família de la nena que va aprofitar tot aquest guirigall per als seus propis beneficis personals. 
Avui dia passen pel Santuari de la Mare de Déu de Lourdes més de sis milions de persones a l’any. 


Una altra gran idea que es desprèn de la novel·la és la dels centres mundials del catolicisme segons homes o dones. Roma, amb el Vaticà com a principal centre de peregrinació mundial, simbolitza els homes amb els papes, els cardenals, la cúria masculina, els guàrdies de la Ciutat del Vaticà, etc. 
Per altra banda, el Santuari de la Mare de Déu de Lourdes simbolitza el món femení encapçalat per la nena visionària, Bernadette Soubirous, que diu que ha vist fins a 18 vegades la Santa Verge; les dones de la Congregació dels Enfants de Marie, autèntiques motors de tirar endavant la teoria de les aparicions, i les monges que acolliran Bernadette a la població veïna de Nevers. Diu el llibre: “Roma és dels mascles, mentre que Lourdes és de les dones”. 

Podríem dir que el llibre no va desagradar, tot i que la major part dels assistents van tenir clar que les aparicions de la Bernadette només estaven en la seva pròpia ment. 
De fet, en el que tothom va estar d’acord és que aquests fets s’acostumen a donar en llocs on hi ha molt poca cultura, en els quals les persones necessiten aferrar-se a il.lusions malgrat que aquestes siguin falses. En una societat més desenvolupada i sense tanta pobresa és més difícil que es puguin repetir aquests casos. 

Un llibre molt recomenable per conèixer de forma divertida, col·loquial i crítica com es va gestar aquest autèntic fenòmen de masses conegut com “Lourdes”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada