dilluns, 18 de maig del 2020

MOHSIN HAMID: L'INTEGRISTA RETICENT

Lectura del club de lectura de tarda, L'integrista reticent és una breu novel·la en forma de monòleg que es llegeix d'una volada de principi a fi. En Changez és un jove pakistanès que està assegut en una taula d'un cafè a Lahore i es troba amb un interlocutor, de qui no en sabem absolutament res, i li engega un discurs que com a lector et va atrapant i et deixa sense alè.

En Changez és un noi que amb molt d'esforç per part de la família, vinguda a menys i que procura guardar les aparences entre la societat pakistanesa, aconsegueix el somni d'anar a estudiar als Estats Units i ser acceptat a Princetown.

Mentre és a la universitat es debat entre passar desapercebut, semblar tan americà com sigui possible i no perdre les arrels. Amb el temps i molta suor aconsegueix fer realitat el somni americà, troba una bona feina com a consultor i s'enamora d'una noia blanca de la classe alta de Nova York que ha perdut el seu promès i amic de tota la vida.

De mica en mica, forgen una estranya amistat mentre ell se n'enamora perdudament; els pares d'elles l'accepten i l'integren a les seves festes. En Changez podria sentir-se un nord-americà qualsevol si no fos que després de l'atemptat de les Torres Bessones tothom el mira de reüll i el fa sentir molt incòmode. La matança l'enxampa a Manila fent de consultor, a l'avió de tornada comença la pressió social, i un cop a la feina els mateixos companys observen cada moviment que fa sobretot després de deixar-se créixer la barba.

Tots aquests fets els coneixem en aquest monòleg que Changez explica al nord-americà misteriós amb qui comparteix taula i a qui no sentim la veu. De sobte, experimenta el dolor de la societat americana que l'ha acollit durant els darrers anys, que li ha brindat una oportunitat i viu el rebuig pel color del cabell, per una barba, la sospita esdevé permanent i ell es qüestiona qui és de debò? Qui vol ser?

La novel·la va agradar a tots els participants, tot i que el final va deixar una mica desconcertat a tothom. El protagonista del llibre viu la dualitat Orient-Occident d'una manera molt accentuada i el gran dubte final és amb quin d'aquests dos mons es queda. En realitat, el llibre no deixa de ser un viatge interior i introspectiu d'una persona que ens remou i ens fa repensar tot allò que crèiem tenir tan clar. Una novel·la altament recomanable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada