dimarts, 15 de desembre del 2020

BENJAMIN LACOMBE: MADAMA BUTTERFLY

 

Des de la Biblioteca de Martorell, avui us volem recomanar un llibre molt especial. Es tracta d'un àlbum il·lustrat que, malgrat que sigui un llibre infantil, de ben segur agradarà també als adults. És una adaptació de l'òpera Madama Butterfly il·lustrada per un autor francès que es diu Benjamín Lacombe.
Aquest il.lustrador és un jove molt famós dins del món de la literatura infantil perquè els seus dibuixos són únics, es distingeixen molt fàcilment pel seu estil ple d'elegància, fragilitat i melancolia.

Concretament en el àlbum que avui us recomanem aquesta melancolia és la principal protagonista de l'argument del llibre. Madama Butterfly és una òpera en tres actes amb música de Giacomo Puccini i sembla que està basada en uns fets que realment van tenir lloc a Nagasaki a principis dels anys 1890.
El llibre comença quan l'any 1904 Benjamin F. Pinkerton, un oficial de l'armada d'EEUU destinat a el Japó, decideix casar-se amb una noia de 15 anys anomenada Butterfly. La noia es casa convençuda de què aquest vincle serà per tota la vida, però per Pinkerton només es tracta d'una aventura fora del seu país. Al cap de poc temps, Pinkerton ha de viatjar a Amèrica per qüestions de feina i, malgrat que tothom li diu a Butterfly que no tornarà, ella no s'ho vol creure perquè està esperant un fill d'ell i està convençuda que aviat estaran tots tres junts.
Uns anys després, Pinkerton torna al Japó amb la seva nova esposa nord-americana. La seva única intenció és emportar-se el seu fill per educar-lo a EEUU on podrà tenir un millor futur. Butterfly està terriblement il·lusionada perquè s'imagina que el mariner tornarà al seu costat, però quan descobreix les seves veritables intencions, decideix suïcidar-se amb la catana del seu pare.
Com la majoria d'òperes Madama Butterfly és un drama, però els dibuixos de Benjamin Lacombe ens fan viure aquest drama en primera persona. El deliri, la desesperació, l'enyorança, l'amor i la nostàlgia que sent la protagonista està tan ben representada en cada un dels seus dibuixos que fins i tot el lector es pot arribar a imaginar que està dins d'un jardí japonès. Les flors i les papallones que impregnen tot el llibre són d'una delicadesa tan sublim que qualsevol persona que tingui entre les seves mans aquesta obra podrà notar la fragància i l'olor d'aquestes meravelloses flors. Fins i tot el vol de les papallones sembla real, igual que la tristesa de Madama Butterfly que impregna el llibre d'una sensibilitat que pocs llibres aconsegueixen transmetre.
Un llibre preciós, amb uns dibuixos inigualables i d'una qualitat fora de sèrie, un àlbum que pot ser un regal de Nadal sense cap mena de dubte. Us animo a llegir-lo i a gaudir de totes les seves imatges i il·lustracions.
Aprofitem per a escoltar l'aria de Cio Cio en la veu de Maria Callas (youtube)

A Ebiblio trobareu una versió de l'òpera editada per EMI Classics: https://biblioteca.ebiblio.cat/opac?id=00360422. Busqueu-la i gaudiu de la bona música a casa vostra.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada