dijous, 3 de desembre del 2020

MARTÍ GIRONELL: PARAULA DE JUEU

El passat 24 de novembre vam comptar amb la presència de l'autor Martí Gironell a la Biblioteca. Va ser a través del canal youtube de l'Ajuntament de Martorell on tothom vam tenir ocasió de visionar la xerrada conduïda per la Pilar Urballa. S
i no vau tenir ocasió podeu veure ara aquesta xerrada aquí.

L'acte va comptar amb la presència de l'Andreu González regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l'Ajuntament de Martorell i amb la Josefina Canals, tècnica de cultura.

Martí Gironell és periodista i escriptor. el seu primer gran èxit va ser la novel·la El pont dels jueus (2007). Després vindrien altres novel·les entre les quals destacarem La venjança del bandoler (2008), L'arqueòleg (2010), L'últim Abat (2012), Strappo (2015) o La força d'un destí (2018).

Recentment ha publicat aquesta nova novel·la, Paraula de jueu, que ve a ser una segona part del Pont dels Jueus.
Som l'any 1337 i el mestre Pere Baró ha de reconstruir el pont de Besalú, destruït per una riuada.
Sota els autèntics fets històrics, trobem la ficció d'una jove parella protagonista, el Kim i l'Ester, jueu ell, cristiana ella, que es veuen involucrats en els esdeveniments al voltant de les obres.
Al marge de la reconstrucció en si, es troben en la novel·la elements com ara la rivalitat entre jueus i cristians o la força de les conviccions. 
Durant la investigació històrica, Gironell va descobrir gràcies a Manel Forcano El llibre de la creació, publicat en català per l'editorial Fragmenta, opuscle en el qual es basa la filosofia jueva, el qual conté la fórmula per a crear vida a partir de la combinació de 22 paraules. De la mateixa manera que es pot crear vida, es pot destruir la vida. D'aquí el  gran poder de les paraules i d'aquí precisament ve el títol, Paraula de jueu.

Durant la xerrada es va parlar del pes dels personatges femenins, magistralment retratats, del gran rigor històric del llibre o, per exemple, de la importància de la cuina que ens pot transportar a altres èpoques, a base d'olors i de sabors.

La gran capacitat comunicativa i l'entusiasme del Martí Gironell van fer d'aquesta xerrada una estona amena i molt instructiva. I per descomptat que ens va obrir les ganes de llegir aquesta Paraula de Jueu.
Ja sabeu que el podeu trobar a la nostra biblioteca. Us hi esperem!



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada