dimecres, 24 de març del 2021

MARIA MERCÈ MARÇAL, MIREIA CALAFELL, DOLORS MIQUEL, MONTSERRAT ABELLÓ

Al març se celebra el Dia Internacional de la Dona, però també és el mes en què comença la primavera, el mateix dia aproximadament que s'ha establert com a Dia Mundial de la Poesia, una iniciativa de la Unesco.
Des de l'any 2011, cada 17 de març es fa una crida a emplenar la xarxa de versos catalans, celebrant així Dia de la poesia catalana a internet, una iniciativa que vol donar visibilitat a la poesia en català.
A Martorell, a més, fa pocs dies va tenir lloc el festival de poesia Divers.
Març, mes de poesia, mes de dones i la millor manera que se'ns acudeix d'ajuntar les dues coses és fer ressò de la poesia feminista més important que hi ha als prestatges de la nostra biblioteca.


  • Mireia Calafell és una jove poeta i prestigiosa que forma part de la Fundació Maria Mercè Marçal. L’any 2015, va rebre la Lletra d’Or al millor llibre publicat en català per Tantes Mudes, poemari que podeu trobar a la biblioteca.

  • Una mica més gran és Dolors Miquel, qui ha publicat des de 1990 nombrosos llibres de poemes i ha rebut nombrosos premis, el darrer dels quals ha estat el passat 2020, Premi Crítica Serra d'Or de poesia i Premi de la Crítica de poesia catalana, pel seu llibre Ictiosaure. A la biblioteca podeu consultar La flor invisible (2010).

  • Una clàssica de la poesia catalana és Montserrat Abelló (1918-2014), poeta i traductora, va viure l'exili durant més de vint anys. Va traduir a Sylvia Plath, de la que va rebre una gran influència. Autora de llarga trajectòria de compromís amb el feminisme literari, va rebre importants premis, com ara la creu de Sant Jordi (1998) o el Premi d'Honor de les lletres catalanes (2008). Tenim més d'una obra d'aquesta autora a la biblioteca, entre d'altres volem assenyalar Al cor de les paraules: obra poètica 1963-2002, Memòria de tu i de mi (2006) o Poemes d'amor: antologia (2010)

Hem parlat només de quatre autores, totes elles conreadores de la poesia en català.
Hi ha molts altres noms de bones poetes, tot i que la poesia no ha estat un gènere excessivament femení. Escriure poesia exigeix hores de dedicació i una cambra pròpia, com deia la Virgínia Woolf. 
És per això que en aquest primaveral mes, hem volgut rendir homenatge a dones poetes amb consciència feminista.

Gràcies a totes elles, escriptores. Gràcies a tots vosaltres, lectors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada