divendres, 26 de març del 2021

MONTSERRAT ROIG: SOM UNA GANGA

Nascuda l'any 1946 va destacar com a activista política d'esquerres i com a feminista des de ben jove. Va morir prematurament, l'any 1991, però ens va deixar com a llegat una àmplia carrera com a escriptora i periodista.

Si voleu conèixer una mica més de la vida d'aquesta dona entranyable, podeu donar un cop d'ull al llibre Si em necessites, xiula,  una biografia a càrrec de la Isabel Clara Simó, escrita l'any 2005, en la que fa un retrat de la seva faceta més intima, però també de la professional.

Però avui us hem volgut recomanar un llibre signat per la mateixa Montserrat Roig, qui en la seva faceta d'articulista va publicar a diversos mitjans -en català i en castellà. Avui, El Periódico, Mundo Diario o El País van ser testimoni d'articles en els quals el feminisme va ser protagonista en moltes ocasions.

El llibre es diu Som una ganga: textos feministes. És una edició de Comanegra (2020), a cura de M. Àngels Cabré, qui ha fet una  selecció, recollint no només  articles, sinó també alguns fragments dels llibres en el que apareixen reflexions i mostres del pensament de la nostra autora. 

Maria Àngels  Cabré és escriptora i crítica literària, especialitzada en literatura escrita per dones i en dones i cultura. En la Introducció al llibre, M. Àngels Cabré ens parla de la ideologia de Montserrat Roig i de la seva manera clara d'escriure.

L'antologia va paral·lela a la història del nostre país i s'ha dividit en quatre apartats en què s'ha volgut  "recollir les seves principals preocupacions en l'àmbit que ens ocupa": La condició femenina i les relacions de les dones amb el món, l'empoderament femení, el cos i la relació entre homes i dones i sobre la violència de gènere.

Cito textualment a M. Àngels Cabré: "Si encara visqués, us puc ben assegurar que estaria al peu del canó de les reivindicacions actuals: hauria participat al #MeToo, hauria escrit contra la sentència de La Manada un article potser titulat Totes som la manada, hauria sortit al carrer el darrer 8 de març i, fins si tot, s'hauria sumat al debat sobre les noves masculinitats. En resum, seguiria fidel al feminisme".

Per tot això, aquest llibre és imprescindible, és el llegat d'una dona que va lluitar pels drets de totes nosaltres, una dona a qui des d'aquí donem les gràcies per haver posat en evidència que som una ganga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada