dimecres, 20 de març del 2013

SALVADOR ESPRIU: PRIMERA HISTÒRIA D'ESTHER


En la reunió que vam fer el passat dilluns dia 18 de març, els membres del club de lectura vam comentar el llibre Primera història d’Esther de Salvador Espriu.
Primera història d'Esther és una obra de teatre que Salvador Espriu i Castelló va concebre el 1948. La peça fou representada en públic per primera vegada el 1957, sota la direcció de Jordi Sarsanedas.
És una expressió desesperada per crear un testimoni d'una llengua viva i rica, per això l’autor va omplir el text de mots de variants i nivells de la llengua catalana i fins de paraules del caló, la parla gitana. Com diu el comentarista Arnau Pons, a "Primera història d'Esther", Espriu treu els titelles hebreus per tal de representar la situació de gravetat de Catalunya després de 1939. La compara amb la del poble jueu després de ser deportat de l'esclavatge de Babilònia. La reina Esther, segons la Bíblia, va salvar el poble jueu que vivia escampat dins el regnat d'Assuerus, rei de la Mèdia i la Pèrsia, l'actual Iran. Espriu, en la seva justificació, dóna un manament vers la llengua catalana, la deixa "al fibló de cada consciència" i allibera de "la presó del bon gust" cada paraula i cada forma. Vol dir, doncs, que no hem de censurar cap forma d'expressió.
Tots els membres del club van coincidir en que no es tracta d’una obra per distreure’t sinó que obliga al lector a pensar i reflexionar sobre el seu contingut. De fet, molts van haver de rellegir diversos fragments del llibre per entendre el seu missatge, ja que l’autor juga molt amb les paraules, fa servir nombrosos sinònims, retalla i escurça els mots,... Està clar que Espriu ens intenta demostrar la gran riquesa del català que en el moment d’estrenar aquesta obra era una llengua molt maltractada pel franquisme. Per aquest motiu, abans de començar a llegir el llibre és necessari situar-se en el context sòcio-cultural de l’època per poder entendre el moment històric en què es va estrenar aquesta obra.

En la propera trobada, el dilluns 22 d'abril,  es comentarà el llibre de l'autora Montserrat Roig, El temps de les cireres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada