dimecres, 23 de setembre del 2015

MICHEL HOUELLEBECQ: SUBMISSIÓ
Els mesos d'estiu són de vacances pels clubs de lectura de la nostra biblioteca, tot i que la feina lectora no s'ha aturat.


De fet, el mes de juliol, el grup de lectura de les nits de dimecres va organitzar  un agradable sopar en una terrassa de la nostra població.  Es va aprofitar l'avinentesa per tal de comentar el llibre  Submissió de l'autor francès Michel Houellebecq.

S'ha de dir que aquesta lectura  va defraudar a pràcticament tots els lectors i lectores.  
Pensàvem que ens trobaríem amb un llibre de política ficció en el qual  es parlaria d' una hipotètica arribada al govern de França d'un partit islamista, amb un gran contingut ideològic. 
El problema és que sota aquest argument, els membres del club van trobar grans  errors, coses que no s'acabaven d'explicar o fils que quedaven penjats. Moltes coses absurdes, en suma, que van treure credibilitat a tota la història.
Vam trobar a faltar arguments més profunds  quant al fet religiós i tampoc no vam veure la resposta social dels francesos afectats pels canvis. Tampoc vam  acabar de saber que pensaven les dones ni de quina manera acceptaven els esdeveniments. De fet, la dona apareix en la novel·la com objecte de desig o com a cuinera. Sí que hi ha dones professores o estudiants, però no tenen gens d'importància en la trama. 
Un altre punt de vista dels lectors del club és que tanta cosa fora de lloc només podria ser un toc d'atenció per part de l'autor, una crida a la reflexió, però posant l'argument en un futur tan proper que ja es veu que no pot ser. No cal que ens espantem, només que pensem.
En tot cas, més d'un lector o lectora va llegir amb avidesa esperant que passés alguna cosa o esperant potser que el final ens donés la clau per entendre la novel·la.

Vam posar nota, amb el següent resultat: 4 4 6 6 5 6 6 4 = 5.125


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada