divendres, 23 de desembre del 2016

GEORGE ORWELL: 1984El passat dilluns ens vam reunir el club de lectura de la tarda per comentar la novel·la  1984  de George Orwell.

Aquesta novel·la va ser publicada l'any 1949 però el seu autor va començar a escriure-la durant el 1945, quan els aliats ja havien acabat la guerra. En aquell moment George Orwell es va plantejar la qüestió de què passaria a partir d'ara a Europa si en lloc dels aliats hagués guanyat la guerra Hitler? Partint d'aquesta pregunta, l'autor comença a imaginar-se una societat totalment dominada per un dictador anomenat Gran Germà, en la qual tothom ha d'estar afiliat a un únic partit i tots els habitants viuen constantment amb por al cos, ja que han d'obeir totes les normes imposades pel Gran Germà i ningú pot saltar els límits imposats per aquesta dictadura. La societat sempre està en guerra i la gent viu sota mínims.

La dictadura del Gran Germà té diversos Ministeris, un dels quals és el Ministeri de la Veritat en el qual treballa el protagonista de la novel·la. Aquest Ministeri es dedica a falsificar la història passada i també a distorsionar la veritat de la història actual perquè els mitjans de comunicació (que també estan comprats) publiquin únicament el missatge que vol donar a conèixer el Gran Germà. Al llarg de la trama de la novel·la el protagonista s'enamora d'una noia que, igual que ell, té pensaments contraris als del partit polític que governa. Finalment tots dos són descoberts i torturats i es veuen obligats a renunciar a la seva relació perquè un va haver de delatar a l'altre per culpa de les tortures a les quals van ser sotmesos. 

Tothom va coincidir que és un llibre complicat i que no és agradable de llegir. Però és una novel·la que fa pensar molt i que malauradament reflecteix formes de governar que encara avui dia estan presents en moltes societats.

La pròxima trobada serà el dia 30 de gener del 2017 i comentarem la novel·la  L'Hospital dels pobres de la Tània Juste.

Aprofito per desitjar-vos a tots Molt Bones Festes i un millor any 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada