dijous, 28 de maig del 2020

JOSEP MARIA ESPINÀS: EL TEU NOM ÉS OLGA


Trobada del club de lectura de tarda per parlar del llibre El teu nom és Olga de Josep Maria Espinàs.

És un llibre escrit als anys 80 i des de llavors s'ha reeditat diverses vegades (es va editar fins a 19 vegades en quatre anys!) i també s'ha traduït a diferents idiomes com ara el castellà, portuguès, anglès, alemany... i alguns altres. El narrador és el mateix Espinàs que explica com és la seva filla Olga, que té síndrome de Down (SD).

El llibre ha agradat moltíssim a tots els participants del club de lectura, ja que mostra l'estimació infinita d'un pare vers la seva filla i on sovint es fan pensaments en veu alta carregats de paraules plenes de tendresa, comprensió i estimació. Potser el que més sobta és el vocabulari caduc que l'autor fa servir per parlar de la síndrome de la seva filla, ja que utilitza paraules com subnormalitat o mongolisme que actualment ja no es fan servir.

Desenganyem-nos: fa 30 anys no es parlava de la mateixa manera que ara quan ens referíem a discapacitat. Afortunadament s'ha avançat moltíssim en aquest aspecte, ja que totes les persones que pateixen la SD i que abans s'amagaven dins les cases, actualment poden viure en una societat inclusiva que els hi dóna moltes possibilitats per tenir una vida plena i feliç.

El llibre va servir en aquell moment perquè moltes famílies en situacions semblants es trobessin més acompanyades en aquest procés. S'ha de pensar, i ell mateix ho comenta en algun moment, que als anys 80 no hi havia tampoc els avenços que hi ha ara. A la Fundació Catalana de SD, per exemple, es fa moltíssima feina, però tot just ha complert 30 anys!. Abans tot el tema de l'atenció precoç, escoles, teràpies i socialització no es feien, o no es coneixien, o quasi no es posava en pràctica.

En general, el llibre és molt interessant de llegir tant pel context com per les relacions familiars. Serveix per donar visibilitat a les persones que pateixen algun tipus de discapacitat i també per mostrar les situacions que han de viure els seus familiars i les persones que els envolten.

Olga va morir el 2019 quan tenia 64 anys, però les paraules del seu pare quan ella només era una nena ens la recordaran per a sempre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada