dijous, 11 de febrer del 2021

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA I LA NENA EN LA CIÈNCIA

L'11 de febrer va ser designat des de l'any 2016, com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència per l'Assemblea General de les Nacions Unides amb l'objectiu de promoure l’accés equitatiu i ple de dones i nenes a l’educació en els àmbits de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (Educació STEM).
Des del principi dels temps, les dones han quedat relegades a l'espai de la llar. La cura de la família i la casa s'han portat els principals esforços de la dona. Però fins i tot quan hi ha hagut pioneres que han destacat en diferents disciplines científiques, aquestes s'han invisibilitzat sistemàticament. És sobradament conegut, a més, que durant molt de temps, les dones no han pogut accedir a l'educació de la mateixa manera que els seus germans homes.

Progressivament, gràcies als estudis de gènere de la segona ona feminista, va començar a reivindicar-se la importància de les dones en casos com ara Marie Curie o Hipatia d’Alexandria.
Però va ser l'any 1993 quan Margaret Rossiter -historiadora de la ciència- va fer servir el terme "efecte Matilda", per descriure la falta de crèdit i reconeixement de la feina científica de les dones.
Avui dia, hi ha la plena igualtat entre homes i dones, però es calcula que és molt inferior el nombre de dones investigadores, que estaria al voltant del 30 per cent.
Des de fa temps s'ha posat en evidència la necessitat de referents per tal que les nenes d'avui dia no tinguin una percepció de la ciència com a territori eminentment masculí.
És per això que volem donar visibilitat a les dones científiques, mitjançant llibres o pel·lícules, que és la feina que ens ocupa a les biblioteques.

A la biblioteca de Martorell tenim els llibres 17 mujeres Premios Nobel de Ciencias i el llibre infantil il·lustrat Las Chicas son de ciencias : 25 científicas que cambiaron el mundo.

No són gaires, però a la XBM, podeu trobar molts més. Es poden consultar a la Biblioteca virtual: https://bibliotecavirtual.diba.cat/dones-cientifiques.

També podeu consultar el tema a l'espai ebiblio Catalunya. 





BIBLIOGRAFIA
https://bibliotecavirtual.diba.cat/dones-cientifiques
https://moncomunicacio.com/efecte-matilda-la-invisibilitat-de-les-dones-cientifiques/
https://www.catorze.cat/noticia/15305/vull-ser-cientifica
https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20210211/11-febrer-dia-internacional-dona-11505264
https://ca.wikipedia.org/wiki/Dones_en_la_ci%C3%A8ncia
https://ca.wikipedia.org/wiki/Efecte_Matilda



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada