dimarts, 9 de febrer del 2021

GAËL FAYE: UN PAIS PETIT (BIBLIOLOVERS)

Els Bibliolovers acaben de llegir Un país petit, de Gaël Faye (Empúries 2018), un cantant, raper i escriptor ruandès-francès. El llibre també té edició castellana, Pequeño país (Salamandra, 2018)

La novel·la reviu, en primera persona, la infantesa de l'autor a Bujumbura (Burundi). Gaby, el nostre protagonista, és fill de mare refugiada ruandesa i pare empresari francès a Bujumbura respira una realitat familiar complexa en què la situació política del país sempre és un teló de fons.

L'autor s'adona que al seu país hi viuen diferents ètnies: els hutus són els més nombrosos, els twes, que són pocs, i els tutsis són molt menys nombrosos que els hutus. Un atemptat el 7 d'abril de 1994 desencadena la guerra civil al país: els tutsis són responsables de la mort del president de Ruanda i Burundi. A partir d'aquest moment, els hutus volen matar tots els tutsis, és a dir, exterminar-los.

Els jocs i les trapelleries de la infantesa de Gaby i la seva colla, donades les circumstàncies, es tenyeixen del conflicte bèl·lic; volen fer com els adults: defensar la seva terra i protegir el seu barri. Fins al punt que, el seu millor amic, en Gino, li diu: "Gaby és la guerra. Protegim el nostre carrer. Si no ho fem, ens mataran. Quan ho entendràs? En quin món vius?".

El contrapunt dolç d’aquesta història biogràfica es transmet a través d'un personatge destacat: Mme. Econamopoulos, que li dóna l’oportunitat de mirar cap a una altra banda i desfer-se de la dura realitat a partir de bones lectures. Li explica que  un llibre li pot canviar la vida perquè, en realitat, són "genis adormits" i li fa una recomanació extraordinària: "protegeix-te del fred, vetlla pels teus jardins secrets, fes-te molt ric de lectures, de coneixences, d'amor, i no oblidis mai d'on vens".

La novel·la es publicà per primera vegada l'agost de 2016. Des d'aleshores s'ha traduït a 36 idiomes i ha rebut nombroses distincions literàries.

L'obra, que ens ha acompanyat durant el mes de gener, ha resultat enriquidora, interessant i colpidora per part de tots els membres del club de lectura. Us la recomanem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada