dimecres, 17 de febrer del 2021

ORGANITZACIÓ DE LES NOVEL·LES: LES NOVEL·LES DE GÈNERE

Sabem que ens agrada llegir novel·les i venir a la biblioteca a buscar-les, però moltes vegades ens perdem entre les més de sis mil novel·les de les quals disposem en la nostra biblioteca.

Evidentment que hi ha un catàleg informatitzat per a fer recerques, el qual va molt bé, especialment si sabem el títol o autor de la novel·la que ens ve de gust llegir.

Però, una altra petita ajuda que oferim a la Biblioteca de Martorell des de fa temps, és marcar algunes novel·les amb una icona representativa del gènere, en la part superior del llom del llibre.

Normalment les que porten aquesta icona, són les que s'anomenen novel·les de gènere, que són aquelles novel·les caracteritzables per una matèria d'interès (amor, sexe, aventures, crims, etc.), una ambientació determinada, una sèrie de personatges o fins i tot situacions concretes que es repeteixen sovint. 
Convé puntualitzar que només la temàtica tractada no identifica pas una novel·la com de gènere: l'alta literatura se centra sovint en matèries com l'amor, el sexe o la guerra (de fet, matèries centrals de tota literatura), o sovint s'ambienta en un període del passat.

En principi, les úniques novel·les que trobarem marcades són les de gènere, però també es fa servir alguna altra icona, per exemple, per a marcar els llibres en general -també les novel·les- que estan escrites per autors de la nostra població. Si aquest és el cas, la icona representa al nostre emblemàtic Pont del Diable.

A la sala podeu trobar una guia amb les icones que fem servir. 

Les més importants són:

Novel·les d'aventures

Novel·les de ciència-ficció

Novel·les eròtiques

Novel·les de literatura fantàstica

Novel·les històriques

Novel·les d'humor

Novel·les policíaques o de gènere negre

Novel·les romàntiques

Chick lit

Novel·les de terror


Si teniu ganes, féu clic als enllaços i des de casa  descobrireu tot allò que us podem oferir a la biblioteca, quant a novel·les de gènere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada