dimecres, 26 de maig del 2021

ALESSANDRO BARICCO: SEDA (CLUB DE LECTURA DE NIT)

La darrera reunió del club de nit va girar entorn del llibre Seda, una petita història de l'italià Alessandro Baricco, publicada l'any 1996.

Ha estat tota una troballa, ja que el llibre va agradar unànimement. Una lectora va dir que li va semblar un poema. Tothom vam estar d'acord.

La història és la d'un comerciant francès de sedes, Hervé Jouncour- qui viatja al Japó per aconseguir cucs per la indústria de teixits de seda, a la qual es dedica el seu poble natal al complet.

Al llarg de quatre viatges –en quatre anys diferents- assistim a una relació entre una misteriosa dona "d'ulls no orientals" i Hervé.
Però no és una relació a l'ús, ja que no hi ha cap contacte físic. És una història molt més delicada i només esbossada, però que porta conseqüències tant a l'Hervé com al seu poble.

L'Hervé està casat amb l'Hélène, que és la dona que l'espera a casa quan torna dels seus viatges. És la seva una relació convencional tot i que l'autor ens fa coneixedors de les grans virtuts de la dona. Però no és fins al final de la història quan coneixem l'autèntica dimensió humana de l'Hélène.

Gràcies a una de les nostres lectores vam tenir una bona estona de xerrada reflexionant sobre aspectes pràctics de la novel·la. Com es va assabentar l'Hélène de la història japonesa de l'Hervé? La Teresa ens va il•lustrar, donat que era la tercera vegada que llegia el llibre i s'havia fixat en una escena que li va semblar fonamental. I tots vam estar d'acord en el fet que tenia raó. 

L'Hervé era un home que vivia conforme als usos. El seu pare va voler que fos militar i ho va ser, fins que va aparèixer a la seva vida un personatge emprenedor que el va veure com la persona ideal per portar el negoci de la seda al poble, de manera que el seu camí va canviar d'una manera externa a ell. L'únic acte totalment seu és emprendre el quart viatge al Japó.

El llibre està escrit com si fos un conte i resulta deliciós de llegir. Les coses no s'expliquen amb detall, només s'esbossen. El lector ha d'estar atent.
Malgrat la cruesa d'algunes escenes, la manera en què està escrit fa que el patiment per als lectors sigui mínim. A més, l'autor deixa moltes coses a la nostra imaginació, molts enigmes que podrien completar la història, però que Baricco deixa perquè nosaltres pensem allò que vulguem.
Hi ha una càrrega de contingut eròtic, molt fi, molt sofisticat i molt sensual.

És un llibre molt emocionant en el que és més important l'esperit i les emocions que no pas els esdeveniments en si.
És una trobada entre Orient i occident.
És una petita joia que tots hem estat feliços de llegir.

Des del club de lectura de nit, us recomanem Seda, una història tan curta com intensa.

1 comentari:

  1. Busco una empresa de limpieza con agua a presión en Martorell para un desatasco de una tubería, ¿alguien sabe de alguna?

    ResponElimina