divendres, 7 de maig del 2021

JOSEPH JOFFO: UNA BOSSA DE BALES


Avui us volem recomanar un llibre per a tots els públics. Es diu
Una bossa de balesUn saco de canicas en la versió castellana.
Joseph Joffo, l'autor,  només tenia deu anys quan l'exèrcit alemany va arribar a París.
El seu pare era un barber jueu i va veure clar que les coses no pintaven bé.
És per això que va decidir enviar al petit Joffo i al seu germà Maurice de només dotze a refugiar-se amb els germans grans residents a Niça. La qüestió era que havien de marxar l'un amb l'altre, sense cap adult que els acompanyés.
Però cap problema, el pare ja sabia el que era fugir i travessar Europa des de la llunyana Rússia amb només set anys. A més, sabia com eren el seus fills d'espavilats.
I sí, els nens van saber aprofitar els deu mil francs que els va donar el pare per a emprendre el viatge i van començar una sèrie d'aventures que canviarien la seva vida per a sempre.
El lector segueix les peripècies dels nens amb una mica d'angoixa fins que s'adona que ser nen durant la Segona Guerra Mundial no era exactament el mateix que ara i els dos germans estaven perfectament capacitats per viure aquest viatge.
El problema és que hi ha coses que no depenen només d'un mateix, sinó que els esdeveniments històrics influeixen.
Així el que podia haver estaat plàcida estança en la Niça vigilada per les tropes de Mussolini es converteix en un malson amb l'arribada de les tropes alemanyes.


No està bé desvetllar els finals i no ho farem, però heu de saber que és una història tendra i a estones divertida, d'aquelles en què es pateix una mica en els moments de més tensió, però que deixa un bon sabor quan s'acaba.
És una lectura curta i optimista que des de la biblioteca us recomanem a persones de totes les edats.

Joseph Joffo va relatar aquesta part de la seva vida en un llibre escrit l'any 1973, una autobiografia que es llegeix com una novel·la.

A la biblioteca de Martorell la tenim en versió catalana i castellana i la trobareu  a la primera planta de la biblioteca, on hem situat les biografies darrerament.

Us hi esperem!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada