Nascut l'any 1938, va arribar a Suècia el 1964. Va treballar com a professor de filosofia a la Universitat d'Estocolm, mentre escrivia poesia, contes i novel•les en suec i en grec.
Una persona gran i amb una carrera literària, de la que a Catalunya no sabíem res, fins que Galaxia Gutenberg va publicar l'any 2019 el seu llibre Otra vida por vivir, en català Una altra vida, encara. Després vindrien El asedio de Troya, Madres e hijos / Mares i fills i El passat no és un somni.
El Asedio de Troya és una novel·la relativament curta, però d'una gran bellesa. Narra dues històries paral·leles, en dos moments històrics diferents.
Una d'elles universalment coneguda, La Ilíada, és explicada per una jove mestra als seus alumnes adolescents, l'any 1945, durant l'ocupació alemanya d'un petit poble de Grècia.
Les circumstàncies de la narració amb el rerefons de l'ocupació nazi i de les nefastes conseqüències són la segona història.
Han passat deu mil anys, la manera de fer guerra potser ha canviat en les formes, però no en allò que és essencial. En el patiment, en la deshumanització. Assetjadors i assetjats són persones bàsicament iguals, amb els mateixos interessos i passions, però la guerra els situa en plans diferents i irreconciliables.
És una novel·la amb una important dimensió filosòfica i d'iniciació. El jove protagonista, amb només quinze anys, coneix l'amor per primera vegada, mentre sent per primer cop la narració de la gran epopeia grega i viu els traumàtics esdeveniments que van marcar la història d'Europa i la seva pròpia existència.
La gran tensió narrativa en la part del segle XX és la que dota a tota la narració d'una sensibilitat especial. El relat de les aventures d'Aquil·les i Hèctor posen èmfasi en els sentiments de les persones, però també s'expliquen detalladament les lluites més ferotges entre els herois. I veiem com, més enllà dels enfrontaments en el camp de batalla, dones i joves són les principals víctimes d'aquesta guerra que se situa en la base de la nostra cultura.
Es tracta d'una lectura molt recomanable que ens ha servit per a conèixer a Kallifatides i la seva veu reflexiva, crítica i sensible.
Podeu trobar aquest llibre en la nostra biblioteca i també en versió digital en https://biblioteca.ebiblio.cat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada